Šport
41 ogledov

Bolt: Štejte med največje

Usain Bolt EPA
Jamajčan Usain Bolt je kot prvi Zemljan osvojil tri zaporedne olimpijske naslove tako v teku na 100 kot 200 metrov.

Jamajški atletski zvezdnik Usain Bolt je prepričan, da si zasluži uvrstitev med največje športnike vseh časov in da ga lahko ob bok postavimo boksarju Muhammadu Aliju, nogometni legendi Peleju in plavalcu Michaelu Phelpsu.

"Trudim se, da bi bil eden največjih. Da bi bil kot Ali in Pele," je dejal Bolt takoj po zmagi v teku na 200 metrov, s katero je osvojil že svojo osmo zlato olimpijsko medaljo v karieri. "Svetu sem dokazal, da sem največji, za to sem prišel sem," je kasneje dodal, s čimer je takoj spomnil na nedavno preminulega boksarja Alija, katerega vzdevek je bil The Greatest (Največji).

"Celotno kariero sem trdo delal, trudil sem se celo življenje za ta trenutek. Upam, da boste o meni lahko brali kot o enem največjih športnikov. To je moj fokus," je povedal najhitrejši človek na svetu, katerega igre v Riu so bržkone zadnje, tek na 200 metrov pa zadnji individualni olimpijski nastop. "Ničesar ni več, v čemer se lahko dokažem. Da sem postal osemkratni olimpijski prvak, je velika stvar, šokantno je. Gnal sem se, da bi bil najboljši, zdaj ni ničesar več, kar lahko naredim."

V teku na 200 metrov je sicer želel izboljšati tudi svoj sedem let star svetovni rekord iz Berlina in ko je postavil počasnejši čas od načrtovanega, je bil ob preteku ciljne črte nekoliko nejevoljen. "Želel sem teči hitreje, čeprav sem vedel, da bom težko podrl svetovni rekord. Noge me niso ubogale. Nisem bil popolnoma zadovoljen, toda ključno je, da sem zmagal in za to sem prišel. Nisem več star 21," je dejal Bolt, ki bo prav v nedeljo, ko se bodo igre zaključile, dopolnil 30 let.

Boltove dosežke lahko primerjamo tudi z uspehi ameriškega plavalca Phelpsa, ki je svojo športno pot sklenil kot najboljši olimpijec vseh časov s 23 zlatimi olimpijskimi medaljami - pet jih je k tej beri dodal v Riu. "Plavanje in tek sta popolnoma različna športa," je ob vprašanju, kdo je boljši olimpijec, Bolt skomignil z rameni. "Brez dvoma je dokazal, da je eden izmed najboljših. Osvojil je veliko medalj in prevladoval v plavanju. Toda oba sva dobra, vsak v svoji disciplini."

Bolta v Riu čaka le še en izziv. Danes bo z Jamajko nastopil v štafeti na 4 x 100 metrov. Če mu uspe priti do novega zlata, se lahko v olimpijsko zgodovino zapiše s trojnim trojčkom - tri zlate medalje v treh disciplinah na treh zaporednih igrah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.