Slovenija
112 ogledov

Bonbonček, a le za člane sindikatov

Branimir Štrukelj Anže Petkovšek
Članom reprezentativnih sindikatov višja solidarnostna pomoč in jubilejne nagrade.


Javnim uslužbencem, ki so člani reprezentativnih sindikatov, država izplačuje za 20 odstotkov višjo solidarnostno pomoč in jubilejne nagrade. "Pravico so sindikati uveljavili v okviru zadnjih pogajanj o znižanju plač in je zapisana v aneksih h kolektivnim pogodbam dejavnosti in poklicev," pojasnjujejo v Sindikatu vzgoje in izobraževanja (Sviz). "Takšno možnost dopušča zadnja sprememba zakona o delovnih razmerjih."

Razlika se je uveljavila s 30. 5. 2013. Kot pravijo v Svizu, je to edina razlika med člani in nečlani sindikatov, saj zakon to možnost dopušča šele od nedavnega.

Javnim uslužbencem pripada za deset let delovne dobe jubilejna nagrada v višini 288,76, za 20 let 433,13 in za 30 let delovne dobe 577,51 evra. Za delovno dobo se šteje doba, ki jo je izpolnil v javnem sektorju.

Tudi višje omejitve

Solidarnostna pomoč v višini 577,51 evra se izplačuje v primeru smrti delavca ali ožjega družinskega člana, težje invalidnosti, daljše bolezni ali elementarnih nesreč ali požarov. Do nje je upravičen javni uslužbenec, če njegova osnovna plača v mesecu, ko se je zgodil primer, ne presega višine minimalne plače. Če je član sindikata, je ta meja pri višini 130 odstotkov minimalne plače. Omejitev ne velja za primer požara in naravnih nesreč.

Komentarjev 8
  • Šemefuky 20:13 13.junij 2013.

    Približno petina zaposlenih je članov sindikata in podpira brezsmrtne sindikalne voditelje, ki najbolj spominjajo na dosmrtne politične voditelje v avtokratskih sistemih. Organizacija sindikalnih brezdušnikov z 20% članstva se dogovarja o kolektivnih dogovorih za vse zaposlene. Saj dobro vemo, da ...prikaži več se bo kdo izmed 80% zaposlenih prej ali slej pojavil, ki bo to problematiziral in ta bonbonček bo samo še grenak poiskus sindikalnega posiljevanja zaposlenih. Take poteze so me še bolj utrdile v misli, da sem ravnal prav, ko sem izstopil iz sidikata, kjer sem tudi sam skoraj 20 let aktivno deloval. Taka sindikalna organiziranost in način delovanja postaja vedno večje smetišče interesov sindikalnih vodstev in skupin posameznikov, kjer se uresničujejo zasebnoi interesi.

  • mph 16:45 13.junij 2013.

    Kar vem, je rekorder vodja svoje partije, JJ.

  • mph 12:55 13.junij 2013.

    Kar je pa še najslabše, pač očitno genetika slovenceljnov, zdaj se bodo vsi ukvarjali s tem, kako nekaterim ODVZET bonbončke, namesto, da bi se ukvarjali s tem, kako še OSTALIM dat bonbončke. In znova in znova mi prihaja na misel ...prikaži več vic, zakaj samo Slovenci ne rabijo v peklu čuvaja, da ne bi pobegnili ... ker se sami tlačimo (sem Slovenec, ampak si ne pripisujem te pregovorne lastnosti) nazaj dol, vsakdo, ki mu slučajno se uspe približat robu, ga takoj vsi ostali potegnejo nazaj.