Slovenija
21 ogledov

Bomo med počitnicami smučali?

Zimske radosti v Ljubljani Anže Petkovšek
V visokogorju je v zadnjih dneh zapadlo kar nekaj snega, kar je dober obet za prihodnji teden, ko se začnejo šolske počitnice.

Na Veliki planini ponoči zapadlo do 30 cm snega in še vedno pada. Dobra napoved za prihajajoče zimske počitnice, so zapisali na svoji Facebook strani. 

 

Na Veliki planini ponoči zapadlo do 30 cm snega in še vedno pada. Dobra napoved za prihajajoče zimske počitnice.

Posted by Velika planina on Wednesday, February 10, 2016


Tudi na Krvavcu so zadovoljni, dovolj snega je na Rogli, prav tako na Mariborskem Pohorju...Kljub topli zimi bo torej kot kaže, v prihodnjem tednu, ko bo imela počitnice prva polovica slovenskih šolarjev, možno smučati.  

Od 20 do 80 centimetrov novega snega

Po podatkih Agencije RS za okolje, je od torka do danes zjutraj je v Julijskih Alpah zapadlo od 40 do okoli 80 centimetrov snega, v Karavankah in Kamniško Savinjskih Alpah od okoli 30 do 50 centimetrov, vzhodneje pa do okoli 20 centimetrov snega. V visokogorju je bil sneg suh, nižje pa sprva moker. Snežilo je do okoli 600 metrov nad morjem, a sneg se je obdržal večinoma nad okoli 900 metrov na zahodu, na vzhodu pa nižje. Sprva je pihal močan južni in jugozahodni veter, ki se je danes zjutraj obrnil v severno smer.

Snežna odeja je mehka in rahla. Veliko je zametov, na vetru izpostavljenih legah je novi sneg precej spihan.

Kakšni so obeti?

Ponoči se bo zjasnilo, jutri bo sončno. Ledišče bo na nadmorski višini med 1000 in 1200 metri. V petek bo sprva oblačno in večinoma suho, popoldne se bo od zahoda delno zjasnilo. V noči na soboto bodo zlasti v južni polovici Slovenije občasne padavine, tudi po nižinah v notranjosti Slovenije bo lahko snežilo.

Čez dan južno ...

Snežna odeja se bo počasi sesedala in preobražala, hitreje v sredogorju ter na osončenih legah. Tam se bo čez dan ojužila in ponoči pomrznila. Razen v visokogorju in v senčnih legah bo nastajala površinska skorja. Zaradi šibkega vetra v četrtek in petek ne bo več novih zametov. Sprva se bodo predvsem z bolj strmih pobočij še prožili spontani plazovi novega, nesprijetega snega. Tveganje pred snežnimi plazovi se bo le počasi zmanjševalo.

Komentarjev 2
  • malonaokoli 06:31 11.februar 2016.

    blagor šolarjem, ki imajo starše zaposlene v DU.

  • Avatar Zala
    Zala 22:10 10.februar 2016.

    Bomo med počitnicami smučali? ......... .............. Kakor kdo, nekateri bomo v službi, a še največ je takih, ki ne bodo tega počeli, ker nimajo niti za osnovno preživetje. Smučišča in smučarje gledajo na reklamnih listih, ki so zastonj, revije in ...prikaži več časopisi to niso. Ja, tudi to je realnost Slovenije ..... ....... zamaški, Botrstvo, Anina zvezdica, Karitas, Rdeči križ .....