Zdravje > Aktualno
190 ogledov

Bomo živeli 120 let?

zdravila Shutterstock
Človeško življenje bi se v prihodnjih 60 letih lahko podaljšalo za celo 40 let, vsaj če gre verjeti uglednemu profesorju Vladimirju Khavinsonu, vodji Inštituta za bioregulacijo in gerontologijo v St. Petersburgu.

Povprečno človeško življenje na planetu trenutno traja 81 let; profesor Vladimir Khavinson trdi, da je v Rusiji že zdaj dostopnih šest zdravil, ki bodo človeku omogočile da bi živel celo štiri desetletja dlje.

Delovanje teh zdravil temelji na tako imenovani teoriji peptidne tehnologije, ki v interakciji z DNK poveča proizvodnjo proteina, ki podaljšuje življenjsko dobo. To je tudi eden od zaključkov mednarodnega simpozija v Ženevi, na kateri je Khavinson izpostavil, da je eden od ključnih procesov staranja zmanjšanje sinteze proteinov, povzemajo svetovni mediji.

Med zdravili, ki naj bi podaljševali življenje, sta - tako omenjeni profesor - Timalyn, ki krepi imunski sistem, in Cortexin, ki ohranja aktivnost možganov. Za popoln učinek morata biti zdravili kombinirani, izpostavlja omenjeni strokovnjak, z zdravim načinom življenja, kot so rekreacija, izogibanje stresu in po možnosti mediteranski način prehrane.

Do podobnih rezultatov so prišli tudi v medicinskem centru GLMED v Moskvi, kjer so zdravila dajali 60 sodelujočim v starosti od 31 do 72 let. Vsem se je biološko staranje ob jemanju teh zdravil upočasnilo.

Da je stvar resna, naj bi pričalo tudi dejstvo, da se nekaj evropskih držav pogaja za začetek testiranja teh zdravil v prihodnjih treh letih.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6