Svet
59 ogledov

Borci Islamske države se drogirajo s kaptagonom

Kaptagon EPA
Francoski policist, ki se je pogajal z napadalci v Parizu, trdi, da so bili pod vplivom drog. Borci Islamske države množično uporabljajo Kaptagon, da bi dalj časa ostali budni in polni energije.

Turške oblasti so za vikend ob meji s Sirijo v dveh akcijah zaplenile skoraj 11 milijonov tablet sintetične droge kaptagon, ki jo masovno uporabljajo islamski skrajneži, da bi dalj časa ostali budni in polni energije. 

Kaptagon je tržno ime za amfetamin fenetilin, sintetični stimulant, ki je izredno priljubljen na Bližnjem vzhodu. Masovno ga proizvajajo v Siriji in je eden od ključnih momentov državljanske vojne, saj imajo od njega koristi različne frakcije, ki v žep pospravijo dobičke od prodaje droge. 

Uporabili naj bi ga tudi akterji terorističnih napadov v Parizu. 

Pogajalec pravi, da so bili zadrogirani

Francoski policist, glavni pogajalec v dramah s talci, ki se je v petek, 13. novembra pogajal z napadalci v Parizu, je za Sky News povedal, da je prepričan, da so bili pod vplivom drog. 

Pogajalec, v javnosti poznan kot Pascal, ki se je pogovarjal z Omarjem Mostefaijem in Samijem Amimourom, pravi, da so bili "zelo nestrpni, vznemirjeni, zmedeni, kot da so bili pod vplivom drog. Neprestano so ponavljali iste stavke: "Mi smo vojaki kalifata. Za to je kriv predsednik Hollande. Napadate naše ženske in otroke v Siriji. Mi se branimo tako, da napadamo ženske in otroke v Parizu."

Da so napadalci delovali, kot da bi bili pod vplivom drog, govorijo še drugi indici, a forenzične preiskave tega še niso potrdile. 

Pariz, streljanje | Avtor: EPA EPA

Kaptagon našli v sobi Salaha Abdeslama

Po poročanju francoskih medijev, ki se sklicujejo na policijske vire, so kaptagon našli med preiskavo stanovanja terorista Salaha Abdeslama, ki je sodeloval v napadih v Parizu in je sedaj na begu. 

Velik zaseg na turško-sirski meji

Turško notranje ministrstvo je potrdilo, da so na meji s Sirijo v dveh akcijah zaplenili dve toni kaptagona. 

V prvi raciji so zaplenili 7,3 milijone tablet, skritih v 1300 filtrov za olje. Drugih 3,6 milijona so zaplenili v skrivnem skladišču. Skupna vrednost zajete droge se ocenjuje na 220 milijonov dolarjev. Prijeli so enega sirskega in dva turška državljana, ki sta osumljena trgovine z drogami. 

Prepovedan v 80-ih letih

Kaptagon je sintetični stimulant, ki ga pridobivajo z mešanjem fenetilina (amfetamin), kofeina in še nekaterih drugih primesi. Prvič so ga proizvedli v 60-ih letih za zdravljenje hiperaktivnosti, narkolepsije in depresije, a so ga v 80-ih letih v večini držav prepovedali, ker povzroča odvisnost. 

Kaptagon | Avtor: EPA EPA

Popularen je na Bližnjem vzhodu

Na Bližnjem vzhodu je kaptagon precej popularen. V Savdski Arabiji na leto zasežejo 55 milijonov tablet. Po podatkih ZN iz leta 2013 se okoli 64 vseh zasegov droge zgodi na Bližnjem 
vzhodu, večina v obliki tablet. 

Prijeli savdskega princa, ki je tihotapil drogo

Nedavno so na letališču v libanonskem Bejrutu pridržali savdskega princa, potem ko so letališki varnostniki odkrili rekordne količine drog. 

Princ Abdel Mosen Bin Valid Bin Abdulaziz naj bi skupaj s štirimi ostalimi prijetimi poskušal pretihotapiti okoli dve toni amfetaminov in nekaj kokaina

Enostavna in poceni proizvodnja

Postopek pridobivanja kaptagona je enostaven in poceni, saj je mogoče večino sestavin legalno nabaviti. Prodajajo ga za okoli 20 dolarjev na tableto. Učinkuje kot stimulant, izzove občutke evforičnosti, ohranja budnost, človek pa ima pod učinkom droge veliko energije. 

Ni pa tako močan stimulant, kot o njem včasih pišejo. Analize farmacevtov so pokazale, da kaptagon, podobno kot drugi amfetamini, povečuje energijo, koncentracijo in zmanjšuje potrebo po spanju za daljši čas, a ne more povzročiti nadnaravne budnosti, poguma in odpornosti na bolečino, v kolikor ne gre za placebo učinek.

Policisti prijeli trojico iz Kamnika, ki je preprodajala amfetamin, benzilpipera | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Poudarjajo, da je adderall, stimulnat, sestavljen iz amfetamina in dekstroamfetamina, ki je popularen pri amerških študentih,precj močnejši od kaptagona, a tudi on redko izzove psihotične epizode, ki jih pripisujejo priljubljeni drogi borcev Islamske države. 

Pripadniki Al Kaide ne uživajo kaptagona

Pripadniki Al Kaide droge ne uživajo, ker so prepričani, da jim to njihove vera prepoveduje. Preostali pa ga masovno uporabljajo, najpogosteje na nočnih misijah in drugih bitkah. Zdravniki opozarjajo, da se uživanje droge na žalost širi tudi med navadnimi državljani v Siriji. 

Proizvodnja tudi v vzhodnih članicah EU

Po podatkih Urada ZN za droge in kriminal (UNODC), je Sirija že več let tranzitna država za drogo, ki prihaja iz Evrope, Turčije, Libanona v smeri proti zalivskim državam. Drogo proizvajajo v Bolgariji, na Češkem, Madžarskem, Poljskem in v Romuniji. Libanonska policija je lani v Bejrutu prijela bolgarskega kemika B. Karbozova, ki je vodil glavno mrežo proizvodnje droge v tej državi in si pridobil vzdevek "zloglasni kuhar". 

Iz Libanona v Sirijo

Odkar je začela vojna in je razpadla infrastruktura v državi, so se oborožene skupine v Siriji po spremenile v glavnega proizvajalca droge. Nekdanji center, libanonska dolina Bekaa, naj bi od leta 2011 izgubil 90 odstotkov proizvodnje kaptagona, ki se je preselila v Sirijo. 

Komentarjev 10
  • mph 00:04 28.november 2015.

    Musliji pa taki, droge imajo prepovedane po njihovi knjigi. Ah, ja, ... stvar interpretacije kot pri vsaki religiji.Ne vem pa kaj spremeni to, da se vnaprej zdrogirajo, za žrtve ali terorizem? Nič. Nekako imam občutek, kot, da ima ...prikaži več novička prizvok tega, da se jih prikaže kot uboge drogirance, ki brez droge ne bi muhe pohodili.

  • Presvetli 10:00 27.november 2015.

    Pa da neboš presenečen,ko boš čez nekaj časa zvedel,da za obema napadoma v Parizu tako za Charlie Hebdo kaor 13.11 stoji MOSSAD!!

  • Presvetli 09:59 27.november 2015.

    Pa da neboš še dalje pametoval še en primerek za katerega sem napisal že zadnjič:https://www.google.si/search?q=simon+elliot&biw;=1680&bih;=904&tbm;=isch&imgil;=z6Eg-RmesdRGEM%253A%253BUV_OMhrrmjoevM%253Bhttps%25253A%25252F%25252Fwww.metabunk.org%25252Fclaim-pictures-show-abu-bakr-al-baghdadi-is-a-mossad-agent-named-simon-elliot.t4263%25252F&source;=iu&pf;=m&fir;=z6Eg-RmesdRGEM%253A%252CUV_OMhrrmjoevM%252C_&usg;=__Z7-nbSXik0zWv8P0k06rrUtaqyo%3D&ved;=0ahUKEwiHuNugnrDJAhVJExoKHaGpBjkQyjcIIg&ei;=IxtYVseaEMmmaKHTmsgD#imgrc=OadDidI6cj3bKM%3A&usg;=__Z7-nbSXik0zWv8P0k06rrUtaqyo%3D