Zdravje > Aktualno
8 ogledov

"Boril sem se in zmagal"

rešilec španija, ebola EPA
Snemalec iz ZDA in medicinska sestra iz Španije sta tudi uradno zdrava, v ZDA poostreni ukrepi pri letalskem prometu.

Administracija predsednika Baracka Obame je včeraj sporočila, da bodo morali letalski potniki iz Liberije, Sierre Leone in Gvajane v ZDA pristati le na petih letališčih, kjer jim pred vstopom v državo izmerijo temperaturo. Ruanda pa se je odločila, da bodo morali skozi enak postopek na njenih letališčih potniki iz ZDA in Španije.

Vsak dan jih prileti 150

Ameriški uradniki so začeli meriti temperaturo potnikom iz treh držav 11. oktobra na letališču JFK v New Yorku, kasneje pa so to razširili še na Newark, Chicago, Washington in Atlanto. Povišana temperatura je eden od simptomov ebole, bolezni, za katero je v desetih mesecih od izbruha umrlo 4.500 ljudi, največ v omenjenih treh državah zahodne Afrike. Iz Liberije, Sierre Leone in Gvajane ni neposrednih letalskih zvez, vendar od tam vsak dan prileti v ZDA 150 ljudi. Od 11. oktobra je na pet letališč, kjer merijo temperaturo, priletelo 562 ljudi oziroma 94 odstotkov vseh, ki prihajajo iz treh afriških držav. Poslej bodo nadzirali vse.

Obama se je s tem deloma odzval na pozive kongresnikov republikanske stranke, da je treba povsem zapreti mejo za tri afriške države. Podobno kot potnikom iz teh držav bodo morali pred vstopom v Ruando temperaturo izmeriti potnikom iz ZDA in Španije. Ruanda, ki ni ob tokratnem izbruhu ni zabeležila nobenih primerov ebole, je povsem zaprla mejo za potnike iz Liberije, Sierre Leone in Gvajane ter Senegala, kjer so odkrili le en primer ebole.

Obe medicinski sestri sta dobro

V ZDA pa je bil torek dan dobrih novic. Nacionalni inštitut za zdravje pri Washingtonu je sporočil, da se je zdravstveno stanje medicinske sestre Nine Pham izboljšalo. Mati njene kolegice Amber Vinson, ki se zdravi v Atlanti pa je povedala, da se hči dobro počuti. Obe medicinski sestri sta se okužili v Dallasu od Thomasa Erica Duncana, ki je ebolo prinesel iz Liberije, za njo pa umrl v Dallasu.

Center za nadzor nad boleznimi in preventivo (CDC) je bolnišnicam izdal nova priporočila glede postopkov v zvezi z bolniki z ebolo. Za Phamovo in Vinsonovo še vedno ne vedo, kako sta se okužili od Duncana, vendar pa se sedaj priporoča, da morajo biti zdravstveni delavci okrog bolnika povsem zakriti z zaščitno opremo, morajo se uriti v oblačenju in slačenju te opreme, na delovnem mestu pa jih mora pri tem spremljati poseben nadzornik.

Ozdravitve

Iz bolnišnice v Omahi v zvezni državi Nebraska pa so sporočili, da je 33-letni snemalec Ashoka Mukpo, ki je med delom za televizijo NBC dobil ebolo v Liberiji, že tri dni ozdravljen in bo danes lahko odpotoval domov na Rhode Island. "Boril sem se in s pomočjo mnogih tudi zmagal," je povedal snemalec, ki je četrti bolnik z ebolo, ki je bil ozdravljen v ZDA.

Včeraj so lokalni španski mediji poročali, da je uradno ozdravela tudi španska medicinska sestra, ki se je z ebolo okužila med zdravljenjem bolnika. Naredili so ji dodaten test, ki je potrdil, da nima več smrtonosnega virusa.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.