Slovenija
96 ogledov

Borut Pahor: Ni dileme glede podpisa zakona o tujcih

Borut Pahor Profimedias
V zadnjih dneh je več posameznikov predsednika republike pozvalo, naj odreče podpis zakonu o tujcih in ustavi njegovo razglasitev.

Kljub temu da predsednik Borut Pahor vsebinskih zadržkov glede zakona o tujcih nikoli ni izrazil, se je glede možnosti, da zakon ne bi podpisal, razvnela burna razprava. Inštitut Danes je nov dan je pozval posameznike, ki se s sprejetim zakonom ne strinjajo, da naj predsedniku pošljejo sporočilo in ga pozovejo, da se z moralno avtoriteto, ki jo uživa med prebivalci in prebivalkami Slovenije, zoperstaviti podpisu zakon.

Pahor se je na Twitterju danes tudi pisno odzval in nagovoril nasprotnike zakona o tujcih. "Spoštovani podpisnice in podpisniki spletne peticije. Glede primernosti in pravne ustreznosti zakona o tujcih je mogoče imeti različna mnenja. Tudi vaše, odklonilno, spoštujem. Ustavni red pa mi preprečuje, da bi odklonil podpis ukaza o razglasitvi zakona. Glede tega vprašanja v strokovni javnosti ni nikakršne dileme. Sprejmite, prosim, to z razumevanjem," je napisal v treh tvitih opremljenih s karticama BP, ki nakazujeta, da je avtor sporočila sam.

Doslej je javno v podpis zakona podvomil le predsednik republike Janez Drnovšek, ki je v času v času prve vlade Janeza Janše, leta 2006, zakon o azilu ocenil kot "preveč restriktiven". Na koncu je Drnovšek tik pred zdajci zakon podpisal, a varuhu človekovih pravic dal pobudo, naj sproži postopek za ustavno presojo.

V kolikor bi predsednik kršil ustavo ali huje kršil zakon, ima državni zbor možnost, da ga pred ustavnim sodiščem obtoži kršitve ustave in zakonov, storjene pri opravljanju njihovih funkcij. V času od razpisa volitev za predsednika republike pa do razglasitve volilnih rezultatov ni dopustno vložiti sklepa o obtožbi zoper predsednika republike.

 

Komentarjev 16
  • Zmago 12:10 04.februar 2017.

    No institucije ravno nisi zadel, si pa z veseljem vzamem kako minuto za take paciente kot si ti !!!

  • stanekos 09:41 04.februar 2017.

    Ti pa kvalitetno izkoriščaš redni tedenski polurni izhod, ki so ti ga odobrili v priznani inšituciji v Polju.

  • stanekos 09:39 04.februar 2017.

    kdo je za ta zakon, je pa pravi ćapec.