Magazin > Lepota & telo
83 ogledov

Boste še vedno obuti hodili po hiši?

copati Profimedias
Po branju tega članka v stanovanje nikoli več ne boste stopili obuti.

Le redki vas bodo prosili, da si, preden stopite v njihovo stanovanje, sezujete čevlje, četudi bi bila njihova prošnja upravičena.

Študija univerzi v Arizoni je namreč preučila bakterije, ki jih najdemo na obleki. Ugotovili so, da se samo na zunanji strani čevljev nahaja približno 420.000 bakterij, med njimi tudi Escherichia coli (E. Coli), bakterije, ki lahko povzročijo drisko in pljučne težave, in bakterije, ki povzročajo meningitis.

Raziskava Environmental Science & Technology pa je pokazala, da z obleko v hišo prinašamo tudi različne toksine, na primer škodljive pesticide. Novejša študija pa je potrdila, da kar 98 odstotkov svinca v prahu, ki je tudi strupen, v hišo pride z obutvijo.

Če vas to ne prepriča v nakup copat, pa vas bo morda k temu motiviralo dejstvo, da z obutvijo, ki jo nosimo zunaj, po hiši poleg strupov raznašamo tudi umazanijo in prah, kar pomeni, da moramo stanovanje pogosteje in bolj natančno čistiti, kot tisti, ki nosijo hišne copate.

Komentarjev 2
  • drejca1 04:36 01.februar 2015.

    jutro, spet kar neki... E.coli je najbolj razširjena bakterija , v človekovem organizmu je dnevno prisotnih več kot 100 milijard teh bakterij in je normalen del črevesne flore.Kar se pesticidov tiče, jih dnevno prinašamo v hišo s hrano, ...prikaži več enako tudi druge strupe.Po drugi strani je pa goste zelo neprimerno sezuvat, ko pridejo na obisk. Bonton temu pravi NE: In ...a mislite, da so naši copati sterilni ? Da je toliko alergij v današnjem času, predvsem že pri malih otrocih, je v veliki meri kriva naša miselnost, da je potrebno imeti vse sterilno. Sploh pa ...pri vsakem poljubu dobiš 10 milijonovv bakterij ......ampak se jih 10 milijonov tudi znebiš, hehe :)))

  • mph 19:48 31.januar 2015.

    Še ena kvazi raziskava, ki ne vem čemu služi. Predvsem zato, ker bi radi avtorji povedali, da bi se morali sezuvati na vhodu, čeprav je iz članka jasno, da bi se morali pravzaprav sterilno preobleči. Bedarija na kvadrat.