Šport
18 ogledov

Božič, Taljat in Kragljeva v polfinalu

Luka Božič Saša Taljat olimpijske igre London 2012 Reuters
Slovenska kanuista na divjih vodah Luka Božič in Sašo Taljat sta se med dvojci uvrstila v četrtkov polfinale, uspeh pa je med slalomistkami potrdila tudi kajakašica Urša Kragelj.

Primorca sta bila v današnji prvi vožnji peta, najhitrejši čas sta postavila Slovaka Peter in Ladislav Škantar, v drugo pa sta Sašo Taljat in Luka Božič ena vrata udarila, prejela dve kazenski sekundi in bila osem sekund počasnejša kot v prvo ter postavila sedmi čas, medtem ko sta bila najhitrejša Francoza Gauthier Klauss in Matthieu Peche.

Kanuistični dvojec je na igrah na sporedu zadnjič, saj bo na prihodnjih leta 2020 v Tokiu zaradi višanja deleža ženskih nastopov to disciplino nadomestil ženski kanu. Favoriti so tudi danes upravičili svojo vlogo, a je zaradi tekmovalnega sistema nastopilo zgolj 12 posadk, tako da je za uvrstitev v polfinale odpadla le ena.

"Moram reči, da je bil današnji cilj prebiti se naprej. Izpolnila sva ga, osebni cilj pa je bil pridobiti dobre občutke, predvsem v vožnji. Kljub veliki napaki pri koncu sva to dobila in to je dobro za naprej. To je bila prva vožnja na OI in tudi na drugih velikih tekmah je tako, da sva v prvo spoznavala progo, ki je bila videti zahtevna, na koncu se je izšlo, zato sva zadovoljna. Preden sva prišla na OI, sva vedela, da bo tukaj deset močnih čolnov, kandidatov za kolajne, tako da bo najprej treba v finale, potem pa bomo videli," je za Radio Slovenija dejal Božič.

Podobnih misli je bil tudi Taljat. "Prva napetost je mimo, s progo sva se solidno spopadla in si zagotovila napredovanje, v drugo pa sva hotela malo bolj pritisniti. Do 17. vrat je še šlo dobro, potem pa sva naredila eno večjo napako, a sva zadovoljna s celotnim dnem. Napako sva naredila na zahtevni kombinaciji vrat in padca vode, tam moraš ohraniti zbranost, tam se tekma odloča," je dejal Taljat.

V četrtkov polfinale slalomistk se je uvrstila tudi Kragljeva, ki je v drugi kvalifikacijski vožnji odpeljala še nekaj hitreje kot v prvi vožnji in se tako prebila med najboljšo petnajsterico, ki nastopi v polfinalu. V drugi vožnji je bila najhitrejša Italijanka Setfanie Horn, Kragljeva je bila četrta.

Kragljeva je v prvi vožnji udarila tretja vrata in si prislužila dve kazenski sekundi, v drugi pa naj bi ena vrata celo izpustila, kar je pomenilo dodatnih 50 sekund in takratno deveto mesto. A so ji kasneje sodniki umaknili kazen, tako da je imela na koncu štiri sekunde boljši čas kot v prvi vožnji, kar je zadostovalo za končno sedmo mesto. Britanka Fiona Pennie, ki je bila najhitrejša v prvi vožnji, v drugo ni nastopila.

Že v nedeljo sta svoji nalogi opravila tudi kanuist Benjamin Savšek in kajakaš Peter Kauzer, ki sta se prav tako prebila v polfinale. Savška polfinale čaka že v torek, Kauzerja v sredo, po polfinalih bodo sledile tudi finalne vožnje za odličja. Savšek je v kvalifikacijah dosegel četrti čas, Kauzer pa 12.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.