Slovenija
71 ogledov

Bralci izbrali Anito Ogulin

Slovenija 08.11.2012 Anita Ogulin, predsednica Komisije za socialna vprasanja in Saša Despot
Delova osebnost leta je postala sekretarka Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje Anita Ogulin.

Anita Ogulin si je po mnenju uredništva nominacijo zaslužila s svojo nesebično pomočjo in podporo številnim družinam, za katere je njena dejavnost luč na koncu predora. Kot so zapisali pri Delu, se Ogulinova že več kot 40 let predaja otrokom in reševanju njihovih težav, hkrati pa brez zadržkov in kompromisov s prstom pokaže na tiste, ki so odgovorni za njihov grozljiv položaj.

Kot je po prejemu priznanja v Mestnem muzeju Ljubljana za STA poudarila Ogulinova, priznanje deli s sodelavci, prostovoljci, družino in vsemi, ki vstopajo v življenja ljudi, ki so se znašli v stiski. Bralcem je hvaležna, da so spoznali, da so solidarnost, odgovornost, pravičnost in poštenost "vrednote, ki se jih živi, ne pa deklarira". Kot je dodala, si v zvezi želijo predvsem dokazati, da je treba ukrepati, ne pa razpravljati o tem kaj in kako bo.

Politikom pa dobitnica priznanja sporoča, "da zmore to, kar zmoremo mi". Prepričana je namreč, "da lahko državljanom s sodelovanjem in odgovornostjo pokaže, da zmoremo živeti bolje in da lahko upamo na boljši jutri".

Izbirali med deseterico

Poleg Anite Ogulin, so bili nominirani še Tina Maze, Goran Klemenčič, fizik Marko Mikuž, prostovoljni gasilec Andrej Mrak, ustanovitelj in lastnik podjetja Duol Dušan Olaj, raziskovalka, izumiteljica in ekologinja Marinka Vovk, filmski režiser Rok Biček, košarkar Goran Dragić in nekdanji ustavni sodnik Matevž Krivic.
 

Odgovorna urednica Dela Mateja Babič Stermecki je na podelitvi nagrade poudarila, da je uredništvo v izbor uvrstilo deseterico, "ki dejansko in simbolično pomeni prerez časa oziroma leta, ki je za nami". V bitki z realnostjo je po njenem mnenju vsakdo med njimi premogel dovolj osebne integritete in poguma, da je znal z dobrimi dejanji prispevati k pozitivnemu dojemanju vsakdana. "Takšnega, ki ni zgolj proizvod egoizma in brezčutnega individualizma, ki sta že davno postala preveč prepoznavna sestavina sedanje družbe."

Komentarjev 2
  • dragec 20:04 02.januar 2014.

    Bravo Anita

  • nostradamus 19:10 02.januar 2014.

    edino posteno je res oseba ki nesebicno in z srcem poizkusa resevati socialne tezave drzavljanov ( taistih drzavljanov ki so dokler so bili zaposleni polnili drzavno korito ,ko pa so ostali brez vsega jim je maceha drzava obrnila hrbet ) ...prikaži več vso sreco in upam da se bodo zganili tudi v......i ki bi morali skrbeti da v nasi drzavi nihce ne bi bil lacen da bi vsi otroci lahko ziveli normalno otrostvo in ne bili prikrajsani za normalno otrostvo