Avto
467 ogledov

Na primorki večji kos betona z nadvoza padel na vozeči avtomobil

Poškodba vozila na katerega je priletel kos betona na primorski AC
1/11
Poslal bralec
"Na primorski avtocesti sem se vozil proti Ankaranu. Pri Postojni je z nadvoza naenkrat skozi vetrobransko steklo priletel polmetrski kos betona, ki se je utrgal z železniškega nadvoza," incident opisuje bralec, ki se lahko zahvali le sreči, da je danes še med živimi. Odgovore smo poiskali na Darsu, Slovenskih železnicah in policiji.

Dogodek, ki se je zgodil v ponedeljek, se je na srečo končal le z materialnimi posledicami za avto in lažjimi telesnimi poškodbami, ki jih je utrpel bralec, bi se lahko končal tudi tragično. Iz Družbe za avtoceste v RS (DARS) so nam potrdili dogodek.

Njihovi vzdrževalci so ugotovili, da je z železniškega nadvoza nad primorsko avtocesto A1, na odseku Unec-Postojna, med Ravbarkomando in priključkom Postojna, odpadel večji kos betona. Pojasnili so tudi, da je objekt, torej železniški nadvoz, v popolnem upravljanju železniškega gospodarstva (ŽG) Slovenskih železnic. Po Pravilniku o spodnjem ustroju železniških prog so železniški nadvozi nad cesto železniški podvozi in kot taki del javne železniške infrastrukture (JŽI).

Zadnji detajlni pregled leta 2010

"Družba DARS d.d. ne izvaja temeljitih oz. natančnih pregledov tega objekta, enako kot tudi ne (železniškega) Štampetovega mostu med Vrhniko in Logatcem ter drugih objektov, ki so v upravljanju ŽG,“ so nam pojasnili iz Darsa.

Po odgovore smo se obrnili na Slovenske železnice, ki nesreče ne morejo komentirati, saj jih o tem niso obvestili niti na Darsu niti na policiji. Pojasnili so nam, da je bil zadnji detajlni pregled zunanje inštitucije izveden poleti leta 2010, sicer pa upravljavec JŽI redni pregled izvaja vsako leto. Nepravilnosti pri pregledih niso zaznali.

Konkreten dogodek so obravnavali tudi policisti. Opravili so ogled kraja in ugotovili, da se je odlomil del podvoza, ki je padel na vetrobransko steklo osebnega avtomobila, ki je prav takrat peljal skozi podvoz železniške proge. Zadevo so odstopili pristojni inšpekciji v nadaljnjo obravnavo.

Nadvoz je zdaj varen

Nadzor bodo izvedli tudi na Darsu, kjer so v petek sanirali poškodbe na nadvozu. "Kot upravljavec avtocest sproti spremljamo stanje na celotni infrastrukturi, tudi teh nadvozov, ki niso v našem upravljanju, vendar potekajo nad avtocesto, s katero mi upravljamo,“ so nam povedali na Darsu in dodali, da so z nadvoza pri Postojni, s katerega se je utrgal večji kos betona, že odstranili nekaj betonskih delov, ki bi lahko predstavljali potencialno nevarnost.

Takoj po dogodku so opravili vizualni pregled stanja na objektu, na katerem niso zasledili stanja, ki bi narekoval zaprtje ceste, oziroma bi obstajali razlogi, da bi bila ogrožena varnost na tem odseku avtoceste. Menijo, da je šlo v konkretnem primeru za osamljen dogodek, ki ga obžalujejo, vendar nanj niso imeli vpliva, da bi ga lahko preprečili.

V izogib morebitni ponovitvi nepričakovanega dogodka so mimo pristojnosti s strani pooblaščene organizacije, ki za družbo DARS d.d. izvaja obdobne natančne preglede objektov na avtocestah, izvedli strokovni pregled in prejeli ustrezno poročilo. Z izsledki tega poročila ter na njegovi osnovi morebitnimi potrebnimi ukrepi bodo obvestili pristojnega upravljavca železniške infrastrukture SŽ.

dezurni@zurnal24.si

Dan za varen avto

Komentarjev 11
  • alibaba 18:04 29.oktober 2016.

    Posnetek je iz leta 2013https://www.google.si/maps/@45.8110398,14.2853663,3a,90y,210.07h,109.02t/data=!3m6!1e1!3m4!1sjkfBHXfl3-na1V_zgtYeWg!2e0!7i13312!8i6656

  • Ferluci 13:39 29.oktober 2016.

    Ah, cmeravci bodo po temeljitem premisleku spet ustanovili novo 'Agencijo za koordinacijo med DARSOM, SŽ in policijo'. Kriv ne bo nihče, ker Agencija še ni ustanovljena....

  • Aleš Jordan 13:26 29.oktober 2016.

    Ma ti s en bučman...