Slovenija
17 ogledov

Bralne sobe TTIP: dvakrat na teden po dve uri

državni zbor Anže Petkovšek
Pogajanja o trgovinsko-investicijskih sporazumih med EU in ZDA potekajo v strogi tajnosti, do dokumentov sicer lahko dostopajo poslanci nacionalnih parlamentov, vendar jih lahko berejo le v takoimenovanih bralnih sobah, informacij pa ne smejo izdati nikomur, niti javnosti, niti medijem. Če to pravilo prekšijo, bodo bralne sobe zaprli.

Dokumenti, povezani s pogajanji o  trgovinsko-investicijskih sporazumih med ZDA in Evropo (TTIP) so za zainteresirano javnost še vedno nedostopni, prebirajo pa jih lahko poslanci nacionalnih parlamentov. Evropska komisija je po številnih pritiskih glede transparentnosti sporazumov namreč omogočila odprtje bralnih sob tudi v državah članicah. V Sloveniji je taka bralna soba na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT).

Branje pod nadzorom

Tisti poslanec, ki si želi dokumente ogledati, mora predhodno - po kazalu - napovedati katere dokumente bo prebral, vse skupaj pa mu potem dostavi uslužbenec ministrstva, ki je tudi ves čas prisoten v prostoru in nadzira samo branje. Dokumenti obsegajo okoli tisoč strani, poslancem in poslankam pa so na voljo le dvakrat tedensko po pičli dve uri.

Da bi dokumente prebrali, bi potrebovali tri mesece

"Čeprav lahko poslanci po predhodni najavi večkrat obiščejo varne sobe, seveda brez pripomočkov za snemanje in kopiranje, bi po predpisanem režimu branja in pod predpostavko, da v povprečju preberejo 20 strani dokumentov v eni uri (večinoma napisanih v angleškem pravniškem jeziku), samo za branje in brez podrobne seznanitve potrebovali 50 ur. Če bi izkoristili vse termine, ki jih za branje MGRT omogoča, dvakrat na teden po dve uri, bi za to potrebovali dolgih 12 tednov oziroma tri mesece. Evidentno je, da bralne sobe niso namenjene temu, da bi kdo sporazum TTIP prebral, kaj šele analiziral," opozarja Matej T. Vatovec iz ZL.

Informiranje javnosti in medijev strogo prepovedano!

Kot še opozarjajo v ZL, je vlada na pripravljalnih seminarjih – kako brati sporazum TTIP - prepovedala kakršnokoli informiranje javnosti in medijev o besedilu TTIP ter v primeru javnega razkrivanja vsebin zagrozila z zaprtjem bralnih sob.

ZL: Potrebna je vključitev civilne družbe in posvetovalni referendum

V ZL so prepričani, da bi morala vlada v oblikovanje uradnih stališč Slovenije do TTIP vključiti civilno družbo in opravi široko javno razpravo, ki bo vključevala vse deležnike (in ne zgolj gospodarstva). "TTIP prinaša odpoved suverenosti, dodatno znižanje standardov in pravic ter privatizacija javnih storitev in dobrin. Netransparentna pogajanja pa kršijo vsa načela demokratičnosti. V Združeni levici od vlade zahtevamo, da naj se na ravni EU zavzame za transparentnost pogajanj in prekinitev pogajanj, dokler ta zahteva ni izpolnjena; o ratifikaciji sporazuma pa naj se glasuje v nacionalnih parlamentih z dvotretjinsko večino po izvedbi predhodnega posvetovalnega referenduma."

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • pulse 15:55 31.maj 2016.

    Kako bodo lahko poslanci sprejeti dobro odločitev, če se niti informirati prav ne morejo? Ne morejo niti vprašati za pravniški nasvet ali prevod, če ne razumejo angleškega pravniškega jezika ("legalese")... Pod takšnimi pogoji lahko glasuješ samo PROTI...Poanta je ...prikaži več samo v tem, da bo zaradi tega sporazuma imela korist nemška avtomobilska industrija, ki bo mogoče zaposlila kakih par stotisoč delavcev več (ker bodo lahko še lažje prodajali avte v ZDA)... EU pa se moral odpovedati npr. "principu previdnosti" pri zaščiti potrošnikov (npr. večletne analize o neškodljivosti pred uporabo gensko spremenjene hrane, ali pa obvezni garancijski roki itd.) in ostalih stvari, ki jih ZDA ne prakticirajo...

  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 15:17 31.maj 2016.

    Poslanci naj enostavno sprejmejo sklep, da se prekinejo pogajanja dokler vsi dokumenti ne bodo v celoti dostopni javnosti. Sicer pa že dandanes ni nobenih nerazumnih ovir, ki bi preprečevale trgovino z ZDA zato je vprašanje čemu je ta sporazum sploh potreben.