Šport
29 ogledov

Gruzija ni Španija, a: "Nocoj se lahko zgodi marsikaj"

Boisa Hrvaška Gruzija EuroBasket Celje dvorana Zlatorog Saša Despot
Slovenski košarkarji so samozavestni pred dvobojem z Gruzijo (ob 21.00), a opozarjajo, da previdnost ne bo odveč.

"Prve tekme EuroBasketa potrjujejo, da bo prvenstvo izjemno izenačeno. Praktično ni ekipe, ki ne bi mogla zmagati, tako da je skoraj vsako srečanje do konca izenačeno. Če bomo hoteli premagati Gruzijo, ki ima odlične posameznike, bomo morali igrati zares dobro," je prepričan Uroš Slokar.

Ta je proti gruzijski reprezentanci že zaigral pred dvema letoma v Litvi, ko so se Slovenci precej namučili za zmago. Odpor tekmecev so namreč zlomili šele ob koncu tekme.
Zaradi poškodbe je evropsko prvenstvo leta 2011 izpustil Domen Lorbek, zato proti Gruzijcem še ni igral:

"Gruzija res ni Španija, a čaka nas izjemno težka tekma. Ocenjujem celo, da bo po psihološki plati težje igrati kot v četrtek. Proti prvaku ti nihče ne more zameriti poraza. Ne moreš prav veliko izgubiti. Proti Gruziji lahko zelo veliko. A če se bomo vsaj približali ravni z zadnje tekme, se nimamo česa bati." 

"V košarki nikoli ne veš"

Obe reprezentanci sta se v Litvi prebili v drugi krog tekmovanja, v skupini, ki jo je gostila Klaipeda so bili namreč prvi Rusi, drugi Slovenci, tretji pa Gruzijci. Med košarkarji, ki jim je uspel največji podvig v zgodovini gruzijske reprezentančne košarke je bil tudi Anatoli Boisa, brat pri nas precej bolj poznanega Vladimerja.

"Če bomo uspeli prikazati našo košarko, se lahko zgodi marsikaj. Nikoli ne veš, kaj se lahko pripeti," je dejal Anatoli, ki je med zadnjimi odpadel s seznama gruzijskega selektorja Igorja Kokoškova. Na Slovenijo ga sicer vežejo lepi spomini:

"Moj brat je dolgo igral v Sloveniji. Večkrat sem ga prišel obiskati, ko je še nastopal za Olimpijo. Država je izjemna, rad imam Slovenijo. Navijači so izjemni, proti nam bodo navijali kot nori. Preostane nam, da igramo dobro košarko, rezultat pa bo znan po 40 minutah. Upam, da se bo dobro izteklo za nas. V košarki nikoli ne veš."

"Ker ni Pachulie, nas morda podcenjujejo"

V Klaipedi je bil prvi mož gruzijske reprezentance član NBA ekipe Milwaukee Bucks Zaza Pachulia. Ta zaradi poškodbe izpušča prvenstvo v Sloveniji. "To je šport, poškodbe so nekaj običajnega. A morda je to tudi plus za nas. Igramo hitrejšo košarko, zaradi njegovega neigranja pa nas morda nekateri podcenjujo. Tako je bilo morda tudi na prvi tekmi s Poljaki," je dejal Boisa, ki je sicer v Celju pričakoval več rojakov:

"Prijatelji mi pravijo, da imajo namen priti. V Gruziji trenutno niso ravno najboljše razmere. Čarterji, ki bi jih plačala država, odpadejo. A vseeno verjamem, da bo gruzijskih navijačev vedno več na tekmah."

EP v košarki, 3. kolo, rezultati:

Skupina C (Celje)

Španija : Češka 60:39 (18:7, 15:18, 14:12, 13:2)
Fernández 14 točk in 8 skokov, Rubio 10, Llull 8; Veselý in Pumprla 7, Benda 6

Ob 17.45:
Hrvaška – Poljska

Ob 21.00:
Gruzija – Slovenija

Lestvica: 1. Španija 5 točk (+1), 2. Slovenija 4, 3. Češka 4 (+1), 4. Gruzija 3, 5. Hrvaška 3, 6. Poljska 2.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.