Šport
24 ogledov

Brata Mamić v priporu

Mamić Dinamo Zagreb Evropska liga po porazu s Černomorcem Davor Puklavec/Pixsell
Dinamo bo en mesec brez prvega operativca in šefa stroke, ekipo, ki bo igrala tudi kvalifikacije za Ligo prvakov, pa bosta vodila pomočnika Igor Cvitanović in Damir Krznar.

Sodišče v Zagrebu je bratoma Zdravku in Zoranu Mamiću odredilo enomesečni preiskovalni pripor, zato vodilna moža zagrebškega Dinama več kot štiri tedne ne bosta mogla sodelovati pri prestopih igralcev, vodenju prvega moštva in ostalih dejavnostih, ki so del vsakdana maksimirskega kluba. 

S tem želijo onemogočiti, da bi osumljena za utajo davkov in podkupovanje vplivala na priče ali celo pobegnila. Prva moža Dinama, za katera hrvaška politika pravi, da sta klub izkoriščala "kot bankomat", sta ponudila denarno varščino, a je sodišče ni sprejelo, tako da bosta mesec preživela v zaporu na Remetincu.

Ekipo bosta na prvih evropskih in domačih tekmah nove sezone tako vodila dosedanja pomočnika trenerja Zorana Mamića - Igor Cvitanović in Damir Krznar - operativni del pa bo domena direktorja TomislavaSvetine. Politiko kluba v pomembnem prestopnem roku bo vodil Marko Vukelić, čeprav večjih potez brez prisotnosti katerega od bratov ne pričakujejo. Zaradi "miru v klubu", kot so včeraj sporočili iz Dinama, sta se izvršni predsednik in glavni trener po odhodu s priprav predala oblastem na slovensko-hrvaški meji. 

Hrvaški urad za boj proti korupciji in organiziranem kriminalu (Uskok) je zahteval pripor in v nedeljo je preiskovalni sodnik tej zahtevi ugodil. Uskok je v petek zvečer objavil, da so sprožili uradno preiskavo proti dvema izmed najvplivnejših oseb v hrvaškem nogometu, proti izvršnemu direktorju Hrvaške nogometne zveze (HNS) Damirju Vrbanoviću in proti delavcu davčne uprave Milanu Pernarju

Zoran Mamić Dinamo Zagreb PSV Eindhoven | Avtor: Reuters Reuters
Brata Mamić so prijeli takoj po njunem prihodu na hrvaško ozemlje ob navzočnosti njunih odvetnikov. Vrbanovića so prijeli v petek na zagrebškem letališču, ko se je s poti vrnil na Hrvaško. Za njega kot tudi za brata Mamić je protikorupcijski urad zahteval pripor, Mamića, ki sta se predčasno vrnila s klubskih priprav v Prekmurju, pa sta noč preživela v prostorih Uskoka.

Prvoobtoženec v primeru je Pernar, ki je zaradi suma sprejemanja podkupnine, že v zagrebškem preiskovalnem zaporu. Uskok bremeni Vrbanovića, ki je bil dolgoletni direktor Dinama, ter Pernarja, da so skupaj z bratoma Mamić oškodovali Dinamo za najmanj 117,8 milijona kun (15,5 milijonov evrov), državni proračun pa vsaj za 12,4 milijona kun (1,6 milijonov evrov). 

Malverzacije naj bi potekale šest let. Hrvaški mediji danes omenjajo, da so pod drobnogledom preiskovalcev domnevne nepravilnosti pri prodaji dveh nekdanjih Dinamovih igralcev in znanih hrvaških nogometašev Luke Modrića in Milana Badlja.

Komentarjev 1
  • dragec 19:51 05.julij 2015.

    Bagra HDZ ovska