Slovenija
15 ogledov

Bratušek: Položaj invalidov se mora izboljšati

slovenija 05.02.13, Alenka Bratusek, intervju, poslanka, pozitivna slovenija, fo Anže Petkovšek
Položaj invalidov se mora izboljševati ne glede na krizo, je danes na slovesni akademiji ob mednarodnem dnevu gluhih in 60-letnici delovanja Društva gluhih in naglušnih severne Primorske v Novi Gorici dejala predsednica vlade Alenka Bratušek

Premierka je spomnila, da so bili v zadnjem obdobju sprejeti že trije zakoni, ki urejajo problematiko ljudi z okvaro sluha, vendar pa ostaja še veliko dela, je dodala. Obljubila je, da bodo vsi pravilniki, ki jih še vedno pogrešajo gluhi in naglušni, pripravljeni čim prej.

Bratuškova prav tako meni, da bodo diskriminatorni položaj gluhih in naglušnih popravili in izboljšali njihov položaj s politiko enakih možnosti in s sodelovanjem tako države in strokovnjakov kot Zveze gluhih in naglušnih Slovenije kot krovne organizacije.

V življenju gluhih in naglušnih kljub nekaterim izboljšavam ostaja še vrsta nerešenih vprašanj, od pravice do uporabe tehničnih pripomočkov do pravice do osebne asistence, je povzela. "Strinjam se z vami, ko pravite, da je zvok srca pri vseh ljudeh enak," je dejala. "Vaše misli imajo enako težo in moč, le način, kako pridejo do drugih, je svojstven, a zato ne smejo ostati neslišane," je poudarila premierka, ki je gluhim in naglušnim zatem voščila v znakovnem jeziku.

Čim  prej zakon o osebni asistenci

Predsednik Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije Mladen Veršič pa je v nagovoru izpostavil pričakovanje, da bo čim prej zaživel zakon o izenačevanju možnosti invalidov in da bo gluhim priznan tehnični pripomoček, kot je priznan vsem drugim invalidom.

Čim prej je treba po njegovih besedah sprejeti tudi zakon o osebni asistenci invalidov, poleg tega pa v zvezi pričakujejo, da bo zaživel zakon o usmerjanju otrok s posebnimi potrebami, ki omogoča izobraževanje gluhih otrok v znakovnem jeziku. Izobraževanje je gluhim še vedno nedostopno, je dejal.

Vodji poslanske skupine Pozitivne Slovenije Janiju Möderndorferju je po slovesnosti izročil peticijo, s katero zveza poudarja nujnost sprejetja pravilnika o tehničnih pripomočkih, je predsednik zveze povedal za STA.

Prireditve so se med drugimi udeležili tudi varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer in župan občine Nova Gorica Matej Arčon ter predstavniki različnih invalidskih organizacij.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.