Slovenija
53 ogledov

"Bratuškova je iz napačne države, z napačnim profilom"

Bratuškova pri Junckerju Reševalni pas/Twitter
"Slovensko kandidatko za evropsko komisarko mnogi ocenjujejo kot najšibkejši člen postave Jeana Clauda Junckerja," piše bruseljski tednik European Voice.

"Bratuškova prihaja iz majhne države pri čemer je ne podpira niti trenutna vlada države, iz katere prihaja. Njena kandidatura je šibka predvsem zaradi načina kako je bila nominirana," piše European Voice, kjer še dodajajo: "H kopičenju zapletov pripomore tudi dejstvo, da je nominirana za zelo pomemben položaj (pristojna bo za energetsko unijo), ki je zaradi trenutnih odnosov z Rusijo politično zelo občutljiv - Bratuškova pa za takšno delo nima prepričljivih izkušenj."

"Ne podpira je niti lastna vlada"

Novinarji uglednega bruseljskega tednika so povzeli tudi postopek s katerim je nekdanja predsednica vlade pristala na seznamu slovenskih kandidatov za evropskega komisarja in zapisali, da jo je zato pod drobnogled vzela tudi protikorupcijska komisija. 

"Levosredinska vlada, ki je prisegla sredi prejšnjega tedna, si želi njeno kandidaturo umakniti," še piše European Voice, a se to v tem trenutku lahko zgodi le, če Evropski parlament ali Evropski svet zavrneta celotno komisijo. 

"Od kandidatov najbolj primerna tarča Bratuškova"

Socialisti ocenjujejo, da je za kritiko najbolj primerna tarča prav Alenka Bratušek, ki je članica Zavezništva Liberalcev in Demokratov (Alde) - bolj kot kateri koli od kandidatov iz Evropske ljudske stranke. "Imamo zadržke glede načina izbora, ki je pripeljal do tega, da je gospa kandidatka za evropsko komisarko," je dejal Gianni Pitttella, iz skupine Socialistov in demokratov.

"Kot kaže je nominirala samo sebe, a politične razmere v Sloveniji so se medtem spremenile," je poskušal vodja skupine Alde Guy Verhofstadt omiliti špekulacije pred začetkom zaslišanj kandidatov za komisarje. Pred dnevi pa je že namignil, da bo njegova skupina nominacijo Bratuškove vendarle podprla: "Kritika le zato, ker je zapustila vlado po tem, ko je bila nominirana, ni upravičena."  

Podpredsedniško mesto močno poveča njeno pomembnost v sestavi komisije, a bo zaradi njega tudi bolj ranljiva. Toda sedmerica podpredsednikov je Junckerjeva najpomembnejša novost, zato jo bo gotovo zagovarjal, poudarjajo pri European Voice. 

Podprli jo bodo, če bo skrbela tudi za okoljska vprašanja

Evropske poslance leve provenience skrbi tudi, da med podpredsedniki ni nikogar, ki bi skrbel za okolje ali trajnostni razvoj. Skupina okoli 50 evropskih poslancev, večina iz skupine Socialistov in demokratov, je Junckerju v pismu zapisala, naj bo nekdo od podpredsednikov vendarle pristojen tudi za trajnostni razvoj. A le malo verjetno je, da bo njihovo mnenje upošteval.

"Če pa se zgodi, da se zaplete pri nominaciji Alenke Bratušek, lahko ta svojo kožo reši tako, da na zaslišanju zagotovi, da bo njena ključna naloga skrb za podnebje in okolje," se na neimenovan vire sklicuje časopis.

V trenutni sestavi za podnebje in energijo skrbita dva ločena komisarja, Juncker je ta dva položaja združil v en resor, ki ga bo predvidoma vodil Španec Miguel Arias Canete, a Bratuškova bo zaradi podpredsedniškega položaja na lestici pomembnosti nad njim.

Bas Eickhout, evropski poslanec Zelenih, ki sedi v odboru za okolje, je medtem že poudaril, da so poslanci pripravljeni podpreti Bratuškovo, če jim zagotovi, da bodo podnebne spremembe na vrhu njene agende. Si je pa težko predstavljati, da bi imela Bratuškova toliko svobode, da bi lahko sama tako popuščala različnim skupinam, še piše European voice. 

Komentarjev 23
  • mph 22:41 23.september 2014.

    No, ja, še vedno manjša sramota, kot pa imet kriminalca v parlamentu, v tem pa smo res unikatni, še Gana ali kje tam dol nima kaj takega.

  • mph 18:09 23.september 2014.

    Morale, etike, pa to ... pa ravno tem, ki jih to moti pri njej, kronično samim primanjkuje. To je tako, ko lopov s prstom kaže na lopova in misli, da je zato poštenjak. :-)

  • olaf 07:17 23.september 2014.

    Sramoto in vse posledice nosi AB. Miniranje njene samokandidature je samo postavljanje stvari na mesto. Morala, etika, pa to.