Slovenija
18 ogledov

Bratuškova: Merklova ni vplivala name

slovenija 05.02.13, Alenka Bratusek, intervju, poslanka, pozitivna slovenija, fo Anže Petkovšek
Če bomo tako nadaljevali se bomo lahko izognili kriznemu davku, slovensko javnost prek avstrijskih medijev prepričuje premierka Bratuškova.

Avstrijska dnevnika Kurier in Der Standard danes objavljata pogovor s premierko Alenko Bratušek, ki se mudi na uradnem obisku v Avstriji. Bratuškova je za časnika spregovorila o gospodarski krizi, slabi banki, novem ozračju na avstrijskem Koroškem ter članstvu Hrvaške v Evropski uniji.

"Bremena morajo biti pošteno porazdeljena"

Za Kurier je premierka poudarila, da bo Slovenija z nacionalnim reformnim programom in paketom stabilnosti sama rešila svoje težave in se tako izognila mednarodni pomoči. "Odločitev o prihodnosti naše države in naši suverenosti ne bomo dali iz rok," je dejala. Na vprašanje, kdo nosi breme krize, je slovenska premierka odgovorila, da breme občutijo vsi. "Zame je pomembno socialno ravnotežje, bremena morajo biti pošteno porazdeljena. Pri tem se bo pokazalo, kakšen pomen ima solidarnost kot skupna vrednota."

Na trditve, da naj bi bila Slovenija davčna oaza in vprašanje, če je to njen poslovni model, je Bratuškova odločno odgovorila nikalno in dejala, da je Slovenija izvozno usmerjeno gospodarstvo in nobena davčna oaza. 

Za Der Standard je predsednica slovenske vlade poudarila, da samo z varčevanjem ne bo mogoče konsolidirati slovenskih javnih financ, da je potreben dvig davka na dodano vrednost ter ukrepi za konsolidacijo proračuna, s poudarkom na odhodkovni strani.

"Če bomo tako nadaljevali in bomo uspešni na odhodkovni strani, se bomo lahko izognili kriznemu davku," je prepričana. Ob tem je tudi napovedala, da bo potrebno poleg javnega sektorja pregledati tudi vse ostale kategorije, ki so financirane iz javnih skladov, in videti, ali tudi tam obstaja varčevalni potencial.

Ni se posvetovala z Jankovićem

Na vprašanje, kaj je botrovalo, da je spremenila mnenje glede vpisa fiskalnega pravila v ustavo, pa je Bratuškova dejala, da bo odgovorila z določeno mero humorja. "Nista bili Angela Merkel ali Evropska komisija, ki sta spremenili moje mnenje. Moja stranka, Pozitivna Slovenija, je podprla spremembo ustave. Na nek način smo omogočili ta proces. A dosedanja vlada je vztrajala, da je potrebno konsolidacijo javnih financ zaključiti do konca leta 2015. In s tem se nisem strinjala in tudi danes se ne strinjam. A na tej vladi je, da mora sprejeti pravne predpise za uresničitev te konsolidacije in v tej zakonodaji se morajo dejansko definirati potrebne metodike in časovni okvir. In to je tisto, kar je prepričalo mene in moje poslance," je utemeljila premierka. Zanikala je tudi, da bi se glede vladnih vprašanj posvetovala z ustanoviteljem Pozitivne Slovenije, ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem.

Komentarjev 4
  • juventus1897 14:58 10.junij 2013.

    »Ves čas trdimo, da vpis v ustavo ni potreben, saj ratifikacija mednarodne pogodbe velja neposredno. Menimo, da že zdaj noben sprejeti zakon, tudi proračunski, ne more biti v nasprotju z mednarodnimi zavezami, ki smo jih sprejeli, zato vnosa v ustavo ...prikaži več ne bomo podprli,« pravi članica PS v delovni skupini Maša Kociper.

  • juventus1897 14:51 10.junij 2013.

    čet, 16.08.2012,»Že pred časom smo napovedali, da bomo počakali na odločitev večjih držav, kot je Francija. Zdaj smo še bolj utrjeni v prepričanju, da fiskalnega pravila ne zapišemo v ustavo,« nam je stališče SD v torek pojasnil njen ...prikaži več predsednik Igor Lukšič.

  • mrki 13:59 10.junij 2013.

    hahahah, kad bi se majmuni šišali !!