Slovenija
17 ogledov

Bratuškova odgovarja poslancem

slovenija 20.03.13, Alenka Bratusek, mandatarka, izredna seja DZ, na kateri so  Anže Petkovšek
Bratuškova poslancem o tem, kako je nastal seznam podjetij za prodajo, kako namerava povečati gospodarsko rast in o zadolževanju države.

Predsednica vlade Alenka Bratušek je v državnem zboru povedala, da nima težav govoriti o nobenem poslu v NKBM, ki se je zgodil v času, ko je bila nadzornica NKBM. "Niti enkrat samkrat Alenka Bratušek ni intervenirala za kakršenkoli kredit in niti enkrat samkrat pri Alenki Bratušek ni nihče interveniral za kakršenkoli kredit," je dejala.

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je Bratuškovo spraševal na osnovi katerih kriterijev in metodologije, prodajnih ciljev ter izračunov se je vlada odločila, da je treba med bankami najprej prodati NKBM. Koalicija je namreč konec aprila zavrnila predlagano klasifikacijo naložb Slovenskega državnega holdinga in smernic upravljanja državnih naložb, ki jih je pripravila še vlada Janeza Janše, ker naj "ne bi bila opredeljena na osnovi pravih kriterijev in metodologije".

Med kriteriji, ki jih je vlada upoštevala za prodajno listo podjetij je navedla podpis sporazumov o skupnem nastopanju lastnikov pri prodaji naložb in stečaj družbe Zvon Ena Holding. "Ostali lastniki so se v teh primerih pridružili kot racionalni investitorji - višja cena," je dejala in kot primer navedla Helios in Cinkarno Celje.

Kriteriji za prodajo podjetij

Kot kriterije za prodajo je Bratuškova navedla še sporazum o prestrukturiranju Adrie Airways, nujnost vstopa zasebnega investitorja zaradi vprašanja državnih pomoči (Elan, Adria Airways in Adria Airways Tehnika), finančne težave posameznih družb, ki bi jim s prodajo omogočili nemoten nadaljnji razvoj ter učinkovito upravljanje in konkurenčnost (Žito, Paloma), smiselnost prodaje naložb, ki so med seboj poslovno povezane (Aerodrom Ljubljana, Adria Airways in Adria Airways Tehnike). 

Za prodajo NKBM se je po besedah Bratuškove vlada odločila zaradi večje stabilnosti bančnega sistema.

Ocena zadnjega zadolževanja

Komentirala je tudi zadnje zadolževanje Slovenije oz. prodajo desetletne in petletne dolarske obveznice, ki jo je ocenila kot ugodno. Kljub temu je dejala, da upa, da je bilo majsko zadolževanje zadnje po tako visoki obrestni meri.

"Danes bi bilo drugače, če ..."

Na vprašanje Franca Pukšiča (SLS) o vzpodbujanju gospodarske rasti je naštela vladen ukrepe in izpostavila, da bi bile razmere danes drugačne, če bi leta 2006 država znižala raven odhodkov ali pa takrat dvignila DDV.

Bratuškova je naštela ukrepe, ki jih vlada načrtuje za spodbujanje podjetništva in ustvarjanja novih delovnih mest, med katerimi je tudi okrepljeno financiranje malih in srednjih podjetij prek SID banke, spodbujevalno-razvojne platforme in nove jamstvene sheme.

Povedala je, da v primopredaji od nekdanjega premiera Janeza Janše ni dobila niti osnutka programa stabilnosti, ki bi moral biti 14. aprila že poslan v Bruselj.

Komentarjev 5
  • Boschtjan Zupanchich 21:28 20.maj 2013.

    Če sem pred leti ob obisku slovenskega premiera dejal, da ni povedal nič pametnega, lahko tokrat dodam, da ona ni povedala praktično ničesar, ne samo nič pametnega."

  • Boschtjan Zupanchich 21:28 20.maj 2013.

    AMENNN !!!!!!!

  • Igor Golob 14:23 20.maj 2013.

    Če sem pred leti ob obisku slovenskega premiera dejal, da ni povedal nič pametnega, lahko tokrat dodam, da ona ni povedala praktično ničesar, ne samo nič pametnega."