Slovenija
40 ogledov

Kdo v resnici ovadil fotografa?

Prva seja nove vlade Saša Despot
Zaradi objavljene fotografije kazensko ovaden urednik in fotograf spletnega portala Podlupo.net. V Združenju novinarjev in publicistov na nogah, prepričani, da se že kaže politika premierke Alenke Bratušek.

Boštjana Janija Božiča, urednika in fotografa omenjenega portala, so policisti PP Ljubljana Moste danes z vabilom povabili na zaslišanje zaradi suma storitve kaznivega dejanja kršitve tajnosti občil. Po pisanju Podlupo.net sta mu policista na vprašanje, kdo je zoper njega podal ovadbo, odgovorila, da Alenka Bratušek.

Božič je ovaden zaradi suma, da je prekršil 139. člen kazenskega zakonika, ki pravi, da se z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta kaznuje, "kdor se z uporabo tehničnih sredstev neupravičeno seznani s sporočilom, ki se prenaša po telefonu ali s kakšnim drugim elektronskim komunikacijskim sredstvom."

Kot je znano, je portal nedavno objavil bližinsko fotografijo, posneto z balkona dvorane v DZ, na katerem Bratuškova bere sporočilo ekonomista Petra Kraljiča, ki je čestital ob izvolitvi za mandatarko.

"Prioriteta bo obračun z mediji"

V Združenju novinarjev in publicistov, ki ga vodi Igor Kršinar, so v odzivu zapisali, da so "zgroženi" zaradi kazenskega pregona za opravljanje novinarskega dela v državnem zboru, za katerim da stoji premierka.

"V združenju smo nad ravnanjem predsednice vlade še posebej ogorčeni, ker je ob izvolitvi za mandatarko pred poslanci zagotovila, da je 'konec politike delitev, zaničevanja, žalitev in strahu'. S kazenskim pregonom fotoreporterja Janija Božiča sporoča ravno nasprotno, da se morajo novinarji in fotografi bati njene oblasti. Njen prvi ukrep po prevzemu vlade pa kaže, da njena prioriteta očitno ne bo spopad z gospodarsko krizo v državi, ampak obračun nad mediji, ki niso po njeni volji."

Prek Twitterja se je oglasil tudi Jernej Pavlin, tiskovni predstavnik SDS: "Bratušek 27.2.: Konec je politike delitev, zaničevanja, žalitev in strahu, 27.3. pa z belorusko ovadbo nad novinarja."

Komentarjev 15
  • gunfight 18:21 02.april 2013.

    Sadjezelenjavar pravi, da bo letina slaba, pa še Ciper gre v maloro.

  • Pepe007 07:26 28.marec 2013.

    Seveda je konec ustrahovanj. Levičarji imajo navado, da vsakega odstranijo po hitrem in tihem postopku.

  • PIKO5 22:41 27.marec 2013.

    Kaj pa salatar in jaklić, ups to so pa naši...