Slovenija
20 ogledov

Bratuškova: Ponosni na to, kar smo naredili

Alenka Bratušek Saša Despot
Premierka Alenka Bratušek je zavrnila pozive k odstopu, ki so se nanjo iz opozicijskih vrst zgrnili po padcu zakona o davku na nepremičnine pred ustavnim sodiščem.

"Če bi to, da Alenka Bratušek odstopi, rešilo problem, ne bi imela popolnoma nobenega problema tudi odstopiti. A na žalost to ne rešuje stvari," je poudarila v pogovoru za Radio Triglav.

Alenka Bratušek je poudarila, da je ustavno sodišče razveljavilo že kar nekaj odločitev vlad, a zaradi tega ni še nihče odstopil. Kot je poudarila, bo sedaj treba poiskati rešitve za to, da bodo javne finance "urejene tako kot v tem letu, odkar vodim vlado".

Premierka poudarja, da je "vesela in ponosna", da je Slovenija še vedno suverena država ter da so pokazali celotni Evropi, finančnim trgom in konec koncev tudi slovenski opoziciji, da je Slovenija svoje težave sposobna rešiti sama.

"Odločbe sodišč je treba spoštovati"

Kot je izpostavila, je bila gospodarska aktivnost v času, ko je sama prevzemala vlado, "katastrofalno negativna", obresti na slovenske obveznice pa so se gibale okoli sedmih odstotkov. V zadnjem četrtletju minulega leta pa je gospodarska aktivnost dosegla skoraj dva odstotka, obresti na obveznice pa so bile danes pri 3,6 odstotka. "Tako da mislim, da smo na to, kar smo naredili, lahko ponosni," je poudarila.

Ustavno sodišče je odločilo, kot je odločilo, je dodala premierka in poudarila, da je "odločbe ustavnega sodišča in vseh drugih sodišč treba spoštovati". Ob tem pa je pojasnila, da bo vlada sedaj poiskala drugačne rešitve - takšne, da bodo kar najmanj prizadele ljudi.

Niso razmišljali o množičnem vrednotenju

Premierka je dodala, da je imela njena vlada, preden se je odločila za nepremičninski davek, na mizi veliko rešitev oziroma predlogov. "Zdaj jih bomo še enkrat dali na mizo," je napovedala, obžalovala pa, da je bilo izgubljenega več kot pol leta.

"Lahko verjamete, da če bi vedeli, da je vprašljiv sam sistem množičnega vrednotenja nepremičnin, če bi imeli kakršenkoli indic, da je to vprašanje, se nedvomno ne bi odločili, kot smo se," je poudarila. Se pa vlada po njenih besedah sploh ni ukvarjala s tem, ali sistem, ki je bil uveden leta 2006, stoji ali pade. "In danes je na žalost padel," je še dodala premierka.

Komentarjev 20
  • Ferluci 08:01 31.marec 2014.

    ..In spet ena izmed mnogih, mnogih gnusnih laži rdeče vladne mafije.

  • mirko 17:31 29.marec 2014.

    Lahko verjamete, da če bi vedeli, da je vprašljiv sam sistem množičnega vrednotenja nepremičnin, če bi imeli kakršenkoli indic, da je to vprašanje, se nedvomno ne bi odločili, kot smo se.Alenka Bratušek....................................................................................................Čisto sprenevedanje in laži ...prikaži več ga. Bratovšice. Tri četrt forumašev je pisalo o nepravičnem, preveč pavšalnem in nerealnem vrednotenju nepremičnin, tudi jaz !!! Po vrhu vsega se pa na nepravilne podatke, ki so najbolj vplivali na cenitev, niti pritožit nisi mogel.

  • depresija 17:09 29.marec 2014.

    A tebi gre na jok, ker ne živi s tabo..