Slovenija
17 ogledov

Bratuškova računa na pomoč

slovenija 05.02.13, Alenka Bratusek, intervju, poslanka, pozitivna slovenija, fo Anže Petkovšek
Predsednica vlade Alenka Bratušek verjame, da bo revnejša slovenska regija upravičena do sredstev iz evropskega sklada za boj proti brezposelnosti mladih.

Za omenjeni sklad bo v prihodnjem evropskem proračunu za obdobje 2014-2020 na voljo šest milijard evrov. Premierka računa na okoli deset milijonov evrov.

"Vesela sem, da bo ena pomembnejših tem tega zasedanja zaposlovanje mladih. To je tudi velika prioriteta naše vlade. Vesela sem, da smo, kot kaže, uspeli zagotoviti tudi to, da bo Slovenija upravičena do sredstev, o katerih danes govorimo," je povedala premierka.

"Bila bi bolj vesela, da bi bilo drugače, ampak na žalost se je brezposelnost mladih prav v Sloveniji lani najbolj povečala. Tako da sem res vesela, da nam bo to uspelo," je še dejala predsednica vlade ob prihodu na dvodnevni vrh EU v Bruslju.

Revnejša slovenska regija, Vzhodna Slovenija, tega merila ne izpolnjuje, vendar slovenska stran vztraja, da bi do sredstev kljub temu morala biti upravičena, saj je Slovenija lani med vsemi članicami unije beležila največjo rast brezposelnosti.

"Slovenija že sprejela nekaj ukrepov"

Bratuškova je danes v Bruslju tudi spomnila, da Slovenija sama pripravlja še kar nekaj ukrepov za zaposlovanje mladih in da je vlada že sprejela zakon, s katerim bodo delodajalci oproščeni plačevanja socialnih prispevkov. "To naj bi jih razbremenilo za približno 16 odstotkov, kar ni malo," je dejala.

Gre za uvedbo splošne olajšave za zaposlovanje mladih, ki predvideva, da delodajalcu, če bo zaposlil brezposelno mlado osebo, ki je vsaj en mesec registrirana na zavodu za nedoločen čas, ne bo treba plačati socialnih prispevkov za obdobje dveh let.

Službo bi lahko dobilo 5000 mladih

Ta ukrep naj bi prinesel službo okoli 5000 mladim, je pojasnila premierka. Gospodarstveniki si tega ukrepa, ki bo res pospešil zaposlovanje mladih, želijo oziroma ga pričakujejo, je še poudarila ob prihodu na vrh, na katerem bo v ospredju problem rekordne brezposelnosti mladih.

Na druga vprašanja premierka ob prihodu na vrh ni želela odgovarjati.

Komentarjev 1
  • Šemefuky 17:55 27.junij 2013.

    Tko je Adolf pozdravljal, le da oni potreboval pomoči.