Slovenija
67 ogledov

Bratuškova za razrešitev predsednika KPK

Alenka Bratušek EPA
Napoved za vložitev predloga za razrešitev predsednika KPK Borisa Štefaneca. Predlog bodo vložili v poslanski skupini nepovezanih poslancev skupaj s poslanci NSi.

Podrobnosti naj bi Alenka Bratušek, ki je napovedala vložitev predloga za razrešitev predsednika KPK Borisa Štefaneca, podala jutri, ko bo pojasnila tudi podrobnosti.

Po zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije predsednika KPK razrešuje predsednik republike. Med drugim ga lahko razreši na predlog DZ, če predsednik KPK funkcije ne opravlja v skladu z ustavo in zakonom. Ta sicer določa, da lahko predsednik republike razreši predsednika ali njegovega namestnika, če ta to zahteva, če je s pravnomočno sodbo obsojen na zaporno kazen ali zaradi trajne izgube delovne zmožnosti za opravljanje funkcije.

Razreši ga lahko tudi, če predsednik ali njegov namestnik najkasneje v roku enega meseca po nastopu funkcije ne preneha opravljati dela ali funkcije v drugi osebi javnega ali zasebnega prava, ki deluje na področjih, kjer komisija izvršuje pristojnosti po tem zakonu. V tem primeru ga lahko predsednik republike razreši tudi na predlog DZ.

Vse zaradi kandidature?

Bratuškova ob sklicu jutrišnje novinarske konference še ni pojasnila, na kakšni podlagi bo temeljil predlog o razrešitvi. Je pa že februarja ocenila, da bi moral Štefanec oditi s položaja, ko je upravno sodišče odpravilo akt KPK, ki se je nanašal na kandidaturo predsednice ZaAB Alenke Bratušek za evropsko komisarko.

Upravno sodišče je navedlo, da je šlo za arbitrarno in samovoljno odločitev KPK, v več fazah postopka je prišlo do posega v ustavne pravice Bratuškove, je danes pojasnil odvetnik Bratuškove Jožef Klavdij Novak in ocenil, da je postopek pred KPK zoper Bratuškovo zato zaključen.

Komentarjev 11
  • Igor Đukanović 19:57 12.april 2016.

    Razumem Alenko, da ni hotela sprožiti zahteve za razrešitev do pravnomočnosti odprave akta KPK zoper njo. A se nobenemu drugemu med kompetentnimi v državi ni ljubilo kaj premakniti, da bi dobili koliko-toliko učinkovito KPK, pa tudi veliko pove.

  • h3o 18:32 12.april 2016.

    Gospa Bratušek si razlaga nesrečo z avtomobilom, ki jo je povzročila ona tako, da je kriv tisti, katerega je povozila...

  • dragec 11:39 12.april 2016.

    kreten