Slovenija
23 ogledov

Bratuškovo bodo zaslišali na dveh odborih

Alenka Bratušek Anže Petkovšek
Evropski parlament bo zaslišal kandidatko za komisarko Alenko Bratušek predvidoma 6. oktobra. Zaslišana pa bo pred dvema odboroma.

Zaslišanja posameznih kandidatov za komisarje pred Evropskim parlamentom bodo potekala med 29. septembrom in 7. oktobrom. Alenka Bratušek, ki naj bi zasedla resor energetike, pa bo zaslišana 6. oktobra, in sicer pred dvema pristojnima odboroma - za industrijo, raziskave in energijo ter okolje, javno zdravje in varno hrano.

Z zaslišanji v odborih želi parlament preveriti, kako kandidati za komisarje poznajo delovno področje, ki jim ga je poveril predsednik komisije. Kandidati bodo do 26. septembra morali pisno odgovoriti na pet vprašanj, ki jim jih bo zastavil pristojni odbor.

Pred začetkom petletnega mandata Evropske komisije morajo kandidati za evropske komisarje najprej uspešno prestati zaslišanja v pristojnih odborih Evropskega parlamenta, šele nato ša poteka glasovanje o celotni komisarski ekipi.

Čeprav poslanci potrjujejo Komisijo kot celoto, pa se je v preteklosti že zgodilo, da so zaradi pomislekov Parlamenta nekateri kandidati umaknili svoje kandidature, nekaterim kandidatom pa je predsednik poveril druga področja dela.

Komentarjev 1
  • Andrej Kovačič 22:17 16.september 2014.

    mislim da je bolje za njo da sploh ne gre na "razgovor o službi" brez bataljona prevajalcev pa še to bo premalo