Šport > Košarka
38 ogledov

Rivalstvo dobiva nove razsežnosti

Brazilija navijači košarka Rio 2016 EPA
Tradicionalno rivalstvo med Argentino in Brazilijo na olimpijskih igrah dobiva nove dimenzije, posebej ko gre za športe onkraj nogometa. V soboto bo v središču pozornosti košarkarski derbi.

Potem ko so bili med drugim priča celo fizičnemu obračunu dveh navijačev na teniški tribuni, prireditelji z grozo pričakujejo predvsem sobotni argentinsko-brazilski košarkarski derbi. Do boksarskega obračuna navijačev v nogometnih dresih njunih držav je prišlo na teniškem dvoboju med Argentincem Juanom Martinom del Potrom in Portugalcem Joaom Souso in potrebno je bilo ukrepanje vojakov ob igrišču. "Med Argentino in Brazilijo je potreben mir. Saj tukaj vendar ne igramo nogometa," je incident po zmagi pokomentiral Del Potro.

Argentinci medtem zoper Brazilijo prepevajo tudi v odbojkarski dvorani, a domačini jim niso ostali dolžni in na nogometni tekmi Argentincev proti Alžiriji vztrajno skandirali "Čile, Čile", s čimer so svoje južne sosede spomnili na dva zaporedna boleča poraza proti Čilu v finalu južnoameriškega prvenstva.

Vroče pa utegne postati predvsem v soboto na košarkarskem derbiju, ki bo pravzaprav eden redkih neposrednih obračunov med športniki obeh držav. Argentinski navijači so si Brazilijo z napevi že privoščili na tekmi svoje ekipe z Nigerijo. Kapetan argentinske ekipe Luis Scola se takemu pristopu čudi: "Meni se zdi peti proti moštvu, ki ga sploh ni na igrišču, neumno."

Zgolj sosedska zavist?

Tudi argentinski odbojkar Facundo Conte meni, da bi morali Argentinci prepevati predvsem v podporo svoji državi. "Nogometno svetovno prvenstvo je mimo, to so olimpijske igre," je povedal.

Rivalstvo je v preteklosti napajal predvsem nogomet, pri čemer je eden lepših primerov svetovno prvenstvo v Braziliji leta 2014, ko so se Argentinci Brazilcem posmehovali po nemškem polfinalnem ponižanju (1:7), Brazilci pa so prvim nato privoščili poraz v finalu.

Mnogi menijo, da nagajanju Argentincev, ki sicer obožujejo Brazilijo kot počitniško destinacijo, botruje tudi nekaj zavisti, saj so njihovi tekmeci postali prva južnoameriška država z olimpijskimi igrami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.