Šport > Nogomet
20 ogledov

Slovenci na Cipru ostali v igri za SP

Trigi Slovenija Albanija kvalifikacije za SP 2014 Stožice Anže Petkovšek
Slovenski nogometaši so na Cipru dosegli še tretjo zaporedno kvalifikacijsko zmago (2:0) in tako ohranili upanje na SP. Švicarji so slavili na Norveškem (2:0), Islandci pa doma proti Albancem (2:1).

Reprezentanca Slovenije se je s petkovo zmago proti Albaniji v Stožicah (1:0) vrnila v igro za svetovno prvenstvo (SP) v Braziliji. V skupini E je Ciper na zadnjem mestu brez praktičnih možnosti za preboj na SP, toda nogometaši z Afroditinega otoka so doma odščipnili točko tudi vodilnim Švicarjem. Prvo tekmo v Ljudskem vrtu je Slovenija dobila (2:1).

Za obračun v Nikoziji se je v slovensko izbrano vrsto po kazni zaradi rumenih kartonov vrnil kapetan Boštjan Cesar, ki je zasedel svoje standardno mesto v zadnji liniji. Rahlo poškodbo je pozdravil tudi Josip Iličić, a je nogometaš Fiorentine srečanje vseeno začel na klopi. V primerjavi s tekmo proti Albaniji v kadru ni vezista Jasmina Kurtića, nogometaš Sassuola mora odslužiti suspenz zaradi kartonov. Težave s hrbtom so od kadra oddaljile branilca Dominica Maroha, ki je že odpotoval nazaj v Köln.

Novaković hitro popravil napako

V prvi enajsterici je tokrat kar nekaj sprememb. Srečko Katanec je na levi bok namesto rahlo poškodovanega Bojana Jokića postavil Andraža Struno, v vezni liniji je Reneja Krhina nadomestil Aleš Mertelj, v konici napada pa je ob Milivoju Novakoviću začel Zlatan Ljubijankić.

Srečanje se je začelo v umirjenem ritmu, smo pa hitro videli dva rumena kartona. Najprej je po izgubljeni žogi "porumenel" Mišo Brečko, po predložku Ciprčanov pa je Giorgos Merkis v gneči s komolcem nepotrebno odrinil Samirja Handanovića in prejel rumeno opozorilo. Ob koncu 11. minute so Slovenci zapravili prvo veliko priložnost. Kevin Kampl je prodrl po sredini, pravočasno oddal na desno do Novakovića, Ljubljančan pa je z desetih metrov nastreljal ciprskega vratarja Antonisa Georgallidesa. Toda "NovaGol" je svoj spodrsljaj popravil že 30 sekund kasneje, ko je vnovčil lepo podajo Ljubijankića z leve in iz bližine "iz prve" matiral domačega čuvaja mreže.

slovenija ciper ljudski vrt josip iličić | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Kirm zapravil "smrtno" priložnost

V 23. minuti je po slabo nastavljeni "offside" zanki Ljubijankić z desne prišel povsem sam v kazenski prostor, toda otrok Slovana je predolgo okleval in domačini so blokirali njegov udarec. V 31. minuti je Kampl vzel žogo na sredini igrišča, ponovno hitro prišel do kazenskega prostora, tokrat je dobro oddal na levo do Andraža Kirma, slednji pa je streljal točno v Georgallidesa, ko je imel dovolj prostora tudi za natančnejši zaključek, saj je bil sam pred golom. Malce zatem si Novaković ni dobro zaustavil nevarne podaje Valterja Birse.

Do konca polčasa ni bilo večjih priložnosti, v 44. minuti smo videli le še strel Kampla, ki pa je zletel čez vrata. Ciprčani v prvem delu niso resneje ogrozili slovenskega gola in tako so fantje s sončne strani Alp na polčas odšli z minimalno prednostjo, čeprav bi lahko vodlili tudi z občutnejšo razliko.

Živahen začetek drugega dela

Slovenci so tudi drugi polčas začeli zelo odločno. Sprva je Georgallides pravočasno stekel s črte po globinski podaji in preprečil zadetek Ljubijankiću, po predložku Kirma pa so gostitelji še pravočasno blokirali poizkus Birse. V 49. minuti so prvič konkretneje poskusili tudi Ciprčani. Po desni je v kazenski prostor vtekel Constantinos Makrides, njegov strel na prvo vratnico je Handanović zanesljivo odbil z nogo. Dve minuti kasneje je Kampl zapravil žogo globoko na svoji polovici, Makrides je podal na drugo vratnico, tam pa je Nektarios Alexandrou z glavo streljal mimo gola.

V 54. minuti je Novaković sam stekel proti vratom Cipra, imel je veliko prostora, poskušal je najti povsem osamljenega Ljubijankića na drugi strani, toda domača obramba je preprečila njegov namen. Po obdobju igre na sredini igrišča so naši spet zapretili v 63. minuti, Novaković je našel Struno, poskus slednjega z vsega sedmih metrov je s pravočasnim izletom preprečil Georgallides.

Iličić s prvencem odločil srečanje

Po podvojitvi prednosti je spet zadišalo v 71. minuti. Rezervist Iličić, ki je vstopil namesto Birse, je prebil levi bok domačih, močno sprožil, Georgallides je odbil žogo na noge Kirmu, njegov strel je bil blokiran, potem pa je do žoge spet prišel Iličić, tokrat pa je meril čez gol. Štiri minute kasneje so Slovenci izgubili žogo na sredini, posledično je prišlo do predložka z leve, v sredini je sam ostal Vincent Laban, Handanović pa je njegov strel "iz prve" odbil. To je bila prva velika priložnost za Ciper na tekmi.

Odločilni trenutek obračuna pa se je zgodil v 80. minuti. Na dolgo globinsko podajo je pravočasno stekel Novaković, prišel v kazenski prostor z leve, nato pa našel povsem samega Iličića, ki je "iz prve" z okrog 15 metrov matiral Georgallidesa s plasiranim strelom v njegov desni spodnji kot. V 87. minuti je na drugi strani še eno priložnost zamudil Alexandrou, spet je bil Handanović zmagovalec dvoboja. Do konca se izid ni več spremenil in Slovenija je tako zabeležila še svojo tretjo zaporedno zmago v kvalifikacijah, s katero je ostala v igri za nastop na SP.

Kvalifikacije za SP (skupina E):

Ciper : Slovenija 0:2 (0:1)
Novaković (12), Iličić (80)

Ciper: Georgallides; Theofilou (od 46. Demetriou), Merkis, Dossa Júnior, E. Charalambous; Dobrašinović (od 68. Nikolaou), Laban, Eleftheriou (od 33. Charalambides), Makrides, Alexandrou; Sotiriou.
Na klopi: Kissas, Mastrou, Antoniades, Artymatas, C. Charalambous, Kyriacou, Mertakkas, Mitidis, Vasiliou.

Slovenija: S. Handanović, Brečko, Ilić, Cesar, Struna, Birsa (od 59. Iličić), Mertelj, Kampl, Kirm, Novaković (od 93. Filipović), Ljubijankić (od 89. Matavž).
Na klopi: J. Handanović, Oblak, Anđelković, Jokić, Kelhar, Krhin, Bezjak, Milec, Pečnik.

Norveška : Švica 0:2 (0:1)
Schär (12, 51)

Islandija : Albanija 2:1 (1:1)
Bjarnason (14), Sigthorsson (47); Valdet (9)

Komentarjev 3
  • vladek 06:57 11.september 2013.

    Samir Handanović,Novaković,Jokić....Kdo ne skače ni Slovenc.ha ha ha in to mi je navijanje.Ni Katanec kriv ker v SDlo.ni nogometašev LP

  • Šemefuky 21:53 10.september 2013.

    Tako igro imajo, da še komentirati ni kaj in se ob komentiranju tekme marsikomu zeha. To je katastrofa od nogometa in je prava Katančeva šola. Tudi on se je dosti gibal, samo žoge se je bal in ni vedel točno ...prikaži več zakaj teče. Za naše strele ne sme imeti nasprotnik vratarja, ker naši ga ciljajo.

  • Šemefuky 20:26 10.september 2013.

    Srečko Katanec je rupa in vsi naši čefurini z njim, škoda potnih stroškov za vaški nogomet. Naše zvezde, ki igrajo v tujini rezervne igralce ali v drugorazrednih ligah pa pridejo v reprezentanco na dopust. Na stadionu pa si tekmo ogledujejo ...prikaži več le stoli. Upam, da jij električisti ne osramotijo preveč, saj igrajo pod slovensko zastavo.

Sorodne novice