Svet
51 ogledov

Breivik uspel na sodišču

breivik Reuters
Norveško sodišče je pritrdilo Andersu Breiviku, ki je vložil tožbo zoper državo, ker naj bi mu kratila človekove pravice.

Anders Breivik je vložil tožbo, ker naj bi mu kršili človekove pravice v dveh členih, in sicer v tistem, ki prepoveduje "nehumano in ponižujoče ravnanje ali kaznovanje" in tistem, ki jamči pravico do "zasebnega in družinskega življenja" in korespondence. Breivik se je pritožil zaradi življenja v samici in po njegovem pretirane uporabe lisic, pregledov, pri katerih se je moral sleči do golega, in bujenja sredi noči. 

Sodišče mu je pritrdilo v prvi točki, saj naj bi v določenih vidikih ravnanje z njim bilo "nečloveško ali ponižujoče". Sodnica Helen Andenaes Sekulic je dejala, da je omenjena pravica "osnovna vrednota v demokratični družbi" in velja tudi za "teroriste in morilce", poroča BBC. Kot so zapisali v obrazložitvi je Breivik v samici preživel skoraj pet let. 

Sodišče je državi naročilo tudi, naj poravna Breivikove sodne stroške, ki znašajo nekaj več kot 34 tisoč evrov.

Anders Breivik je julija 2011 izvedel bombni napad v vladni četrti v Oslu in strelski pohod na otoku Utoya. Umrlo je 77 ljudi, med njimi večinoma mladi. Povod za njegovo dejanje naj bi bil jeza do muslimanov in norveške politike multikulturalizma.

 
Komentarjev 14
  • Dixon 10:33 22.april 2016.

    Saj ga Norvežani ne bodo nič prej ven spustili, ker še vedno predstavlja nevarnost. Bo pa dobil lepšo sobico.

  • dragec 08:15 21.april 2016.

    Zakaj pravimo takim, kot si ti -pederčki - zato, ker nisi pederčina

  • McClain 06:59 21.april 2016.

    začenši na levem severu... Ki spodkopava in uničuje v prvi vrsti sam sebe,na koncu oacelo Evropo.