Avto
109 ogledov

Kako bo izstop VB iz EU vplival na proizvajalce vozil?

Proizvodnja avtomobilov Shutterstock
Vodilni avtomobilski proizvajalci so že pred referendumom o izstopu Velike Britanije iz Evropske unije izpostavili na možne negativne posledice na avtomobilske industrije. Kako bo Brexit vplival na proizvajalce avtomobilov?

Odločitev Britancev na nedavnem referedumu je že vplivala na padec cene delnic, na najnovejša dogajanja pa ne bodo imuna niti avtomobilska podjetja.

Že pred glasovanjem je britansko Združenje prozvajalcev in distributerjev vozil (SMMT) opozorilo, da bi izstop VB iz EU lahko posledično povzročil povečanje stroškov proizvodnje, kar bi lahko ogrozilo številna delovna mesta.

Višji proizvodnji stroški vodijo do zvišanja cen vozil, kar lahko vpliva na globalno prodajo avtomobilskih podjetij, ki imajo tovarne v Veliki Britaniji. Med potencialno najbolj ogroženimi so tradicionalni proizvajalci avtomobilov, Jaguar, Land Rover, Rolls-Royce, Mini, Nissan, Honda, Toyota.

Posledice bodo čutili najmanj dve leti

Težave pa bi utegnili imeti tudi dobaviteljem avtomobilski ndustiji. Samo nemški proizvajalci imajo v VB 100 podjetij. V kolikor bi prišlo do trgovinskega spora med VB in EU, bi to škodilo obem stranema. "To bi bil velik udarec za avtomobilsko industrijo," meni šef nemške Zveze avtomobilske industrije (VDA) Matthias Wissmann.

Avtomobilska podjetja bi lahko prizadel padec prodaje. Britanski avtomobilski trg spada med največje v Evropi. Močan funt in nizke obrestne mere so vplivale na padec cen avtomobilov, zato je bila v zadnjih letih prodaja avtomobilov v VB v zelenih številkah. Lani so na britanskem trgu prodali 2,6 milijona novih avtomobilov, po Brexitu bi lahko bila ta številka nižja za 300 tisoč vozil. Analitiki pri Evercore ISI so izpostavili, da bo prodaja vozil po Brexitu letos v VB nižja za 4,5 odstotka, naslednje leto pa kar za desetino. Zaradi padca funta naj bi se avtomobili tudi podražili.

Največji strah prinaša negotovost, kar potrjujejo besede direktorja angleškega Mitsubishija Lancea Bradleyja: "Negotovost ubija podjetništvo in glas za izstop bo prinesel negotovost za najmanj dve, pa celo do pet let."

 
Komentarjev 4
  • nergač 20:52 02.julij 2016.

    in koliko azijskih proizvajalcev ima svoje obrate v UK? Prenesli jih bodo, če že, malo dlje se mi zdi,...

  • novispenjac 20:28 02.julij 2016.

    super, azijski proizvajalci bodo tovarne v VB zaprli in jih prenesli v kontinentalno evropo, ki je še vedno 20x večji trg kot VB. Tale brexit bo očitno dosti bolje vplival na evropo, kot smo si sploh upali sanjati.

  • mph 19:25 02.julij 2016.

    Ja, prav smešno kako dežurni pljuvači čez komunizem uporabljajo v tem primeru drugačna merila.