Šport > Moto športi
287 ogledov

Brez izpita 250 kilometrov na uro

formula renault Jaka Marinšek Matevž Habjan 2010
1/6
Žurnal24 main
Sta najhitrejša slovenska najstnika. Stara nista še niti 18 let, pa stopalko za plin brez strahu pritiskata do 250 km/h. Jaka Marinšek in Matevž Habjan bosta letos dirkala v italijanski formuli Renault.

David Rotar ni edini slovenski dirkaški talent. Čeprav v Sloveniji za ta drag šport med pokrovitelji ni veliko posluha, zdaj še ne 18-letna Jaka Marinšek in Matevž Habjan počasi stopata po Davidovih stopinjah. "Začela sva s kartingom. Nato pa sva leta 2008 pristala v isti ekipi v formuli BMW, lani sva šla skupaj v švicarsko formulo Renault, kjer je močnejši tako avto kot konkurenca," je pogovor za Žurnal24 na Motorsport Salonu v Ljubljani začel Jaka, ki je v lanski sezoni, ta je bila predvsem sezona učenja, najvišje končal na 13. mestu. Matevž je svojo najboljšo uvrstitev sezone, 15. mesto, dosegel na zadnji dirki v Monzi.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Fanta sta člana ekipe AK Plamtex Sport. "Res je bilo super. Zame je bilo to nekaj povsem novega. Prvič smo dirkali v tako močni konkurenci," je občutke o lanski sezoni za Žurnal24 strnil Matevž, Jaka pa je dodal: "Bilo je zelo pozitivno za prvo sezono v tako močnem prvenstvu. Bitke z ekipami z mnogo višjim proračunom od našega so bile res hude. Težko se je bilo prilagoditi na to formulo, s katero prej nisva imela izkušenj. Iz dirke v dirko so se izboljševali tudi rezultati." Gre za dirkanje s formulami z Renaultovim motorjem 2.0 iz clia ter šeststopenjskim frekvenčnim menjalnikom. "Hitrost dosega tudi prek 250 kilometrov na uro, povprečne pa so od 150 do 180," pove Matevž.

Zame je dirkanje več kot le hobi. Hobi je, če greš lovit ribe. To je pa že veliko več.
Jaka Marinšek
"Strahu ni," odločno zatrdi Habjan, ki tako kot Marinšek v prvi sezoni ni imel večjih nesreč. "Bilo je nekaj manjših, a to ni bilo nič groznega – niti za naju niti za formulo," pove Jaka. Ob dirkalniku, mnogo hitrejšem, kot sta ga bila vajena doslej, sta se mlada slovenska fanta soočila tudi z izzivom zanju novih dirkališč. "Meni je bil najboljši Spa, kjer vozijo tudi formulo 1. Res je lepa in hitra proga. Za prvi zavoj potrebuješ dan ali dva, da se ga navadiš, tako zelo hiter je. To je čisto nekaj drugega kot denimo Grobnik," pripoveduje Marinšek, medtem ko je Matevžu v spominu še bolj ostala Monza.

 

Da bi se Matevž in Jaka bolj enakovredno kosala s tekmeci, bi potrebovala mnogo več sponzorskih sredstev. Več o tem preberite v drugem delu zgodbe o najhitrejših dveh slovenskih najstnikih, ki jo bomo objavili v sredo.

AK Plamtex Sport

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.