Šport
53 ogledov

Brez milosti za Ruse

Vladimir Kazarin EPA
Svet mednarodne atletske zveze (Iaaf) je potrdil, da prepoved ruskih nastopov v mednarodni konkurenci ne bo preklican.

Svet Iaaf pod vodstvom predsednika zveze Sebasitiana Coeja je po preučitvi napredka ruske zveze, ki mora popraviti stare dopinške grehe, ocenil, da stanje še ni zadovoljivo, zato za zdaj Iaaf ne bo dovolila nastopov ruskim športnikom. Tako za zdaj ostajajo negotovi tudi ruski nastopi na največjem letošnjem tekmovanju, avgustovskem svetovnem prvenstvu v Londonu.

Rusija se mednarodnih tekmovanj ne sme udeleževati že od novembra 2015, Iaaf ji je prepoved izrekla zaradi sumljivih dopinških primerov in vpletenosti v lani razkrito mrežo sistematičnega dopinga v državi. Prepoved so lani dvakrat podaljšali, najprej marca in potem še junija, tako da so Rusi ostali tudi brez nastopa na olimpijskih igrah v Riu.

Coe je namignil, da bodo dokazano "čistim" ruskim športnikom morda vendarle dovolili nastopati kot nevtralnim posameznikom.

"Naša prva naloga je vrniti športnike na tekmovanja, toda moramo povsem zaupati v proces. Vemo, da so nekateri posamezniki pri tem zelo prizadeti. Skušamo najti rešitev zanje, obenem pa ohraniti zaupanje preostalega športnega sveta v naš sistem," je dejal Coe.

Letos je za status posameznika na tekmovanjih že zaprosilo 35 ruskih športnikov, je še sporočila Iaaf.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.