Slovenija
37 ogledov

Brez opozorila šoli ukinili oddelke

slovenija 21.03.11,  Ziga Turk, Okrogla miza Slovenske tiskovne agencije, STA ob Anže Petkovšek
Na Ekonomsko šolo Ljubljana se naslednje leto ne bo mogoče vpisati. "V dopisu so razložili, da programe ukinjajo zaradi nizkega vpisa in proračunskih sredstev,“ pravi ravnateljica omenjene šole, ki se sprašuje, zakaj je ministrstvo potem odprlo nove oddelke na drugi šoli.

"Po zakonu o splošnem upravnem postopku se na odločitev ministrstva ne moremo pritožiti, bomo pa skušali vplivati na razumno odločitev o ukinjanju naše šole, ki ima dolgoletno tradicijo in zgodovino in ki je paradni konj ekonomskih šol v Ljubljani. Delujemo že 78 let," je za nas povedala ravnateljica Ekonomske šole Ljubljana Eva Kardelj Cvetko, ki se odločitvi ministrstva ne more načuditi.

V omenjeno šolo se namreč prihodnje leto ne bo mogoče vpisati, saj ministrstvo šoli ni podelilo soglasja za vpis. Kot kaže, bodo morali ukiniti šest oddelkov, tri programe ekonomski tehnik in tri programe ekonomske gimnazije. "Nihče se ne bo mogel vpisati. Težava nastane tudi za dijake, ki bi morali ponavljati prvi letnik, kar na naši šoli ne bo več možno." Zaradi ukrepa več učiteljem grozi odpoved. "Starejši delavci z več prakse in višjimi nazivi so zaščiteni. Na cesti bodo tako pristali mladi. Teh imamo ogromno. Zelo so uspešni in predani delu,“ dodaja Kardelj-Cvetkova, ki zavrača razloge ministrstva, navedene v prejetem dopisu, da oddelke ukinja zaradi nizkega vpisa in proračunskih sredstev. "Pri nas vpis nikoli ni padel. Jaz sem tukaj že 15 let. Letos je 300 več dijakov kot lani."

Enim vzeli, drugim dali

Kardelj-Cvetkova se ob tem sprašuje, zakaj se je, če ministrstvo varčuje, potem povečalo število oddelkov na Srednji ekonomski šoli Ljubljana (iz 2 na 12 razredov), ki naj bi se po njenih besedah že več let spopadala z nizkim vpisom. "Ta šola je že izvajala program ekonomske gimnazije, a so jo zaradi pomanjkanja vpisa ukinili. Enako je bilo v Kamniku in Ivančni Gorici. Mi smo edina ekonomska gimnazija na širšem ljubljanskem območju."

"Potresna nevarnost je samo izgovor“

"Gre za urejanje mreže šol v Ljubljani, ki izvaja programe s področja ekonomije in zagotavljanja ustreznejših materialnih pogojev za izvajanje teh programov. Poleg tega je za Ekonomsko šolo Ljubljana že od leta 2008 znano, da je med potresno ogroženimi šolami, saj je bila pripravljena ekspertiza o izvedbi dodatnih preiskav talne plošče in je navedeno, da trdnost betona ne zadošča za nosilno konstrukcijo. Načrt za sanacijo je že pripravljen. Nerešeno pa je vprašanje etažnih razmerjih lastnika stanovanja v istem poslopju, brez soglasja katerega dela ni mogoče začeti,“ so za nas razložili na ministrstvu.

Ravnateljica meni, da gre za izgovore. "O združitvi smo se pogovarjali 29. avgusta. 28. avgusta pa so se o tem pogovarjali srednja ekonomska šola, srednja upravno administrativna šola in srednja trgovska šola. Obvestila o združitvi nimam, so mi pa takrat obljubili, da nas bodo pravočasno obvestili. Potresna nevarnost je samo izgovor. Šola je tako potresno varna, kot so vse hiše na tem območju. Vse je mogoče obnoviti. Ekspertize zahtevajo kontrolo razpoke na hiši, in to na pol leta. To opravljamo sami, ker od 2002 na šolo ni bilo nikogar. Vse druge pomanjkljivost smo sanirali, na primer energetsko potratnost in tudi sanitarije."

Na izjavo ravnateljice Srednje ekonomske šole Ljubljana še čakamo.

Komentarjev 13
  • šeherezada 13:40 19.december 2012.

    feferon se strinjam! nič bati... v slo je vsepovsod preveč ekonomistov...:/ včasih so/smo se še trudili za uspeh, ker so/smo vedeli, da je le to ključ do fakultete in s tem posledično (naj bi) boljše zaposlitve...danes pa je dovolj ljudska ...prikaži več univerza, nato plus 2, pa spet plus2, pa še enkrat plus 2 in so že vsi magistri...

  • šeherezada 13:37 19.december 2012.

    da o podružnicah z 10-imi učenci ne bomo...pa združevanju dveh razredov skupaj, ker jih je seveda premalo...a včasih na ''glavni'' OŠ po štirje oddelki danes pa mogoče dva in nato potrebujejo še 4 podružnice??? prosim...tu je tudi denar-začne se z ...prikaži več učitelji, konča z ogrevanjem itd...in pol se čudijo,da ni malce za šolo obvezne otroke...hlapci!

  • šeherezada 13:34 19.december 2012.

    pardon sam, ko kdo omeni šolstvo oz. izobraževanje v državi bi človek najrajš eksplodiral od jeze!:)