Šport
65 ogledov

Brez presenečenja, Slovenke domov

Slovenske odbojkarice, EP, Bruno Najdič CEV
Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca se po treh tekmah poslavlja od svojega prvega evropskega prvenstva.

Izbranke Bruna Najdiča so v Apeldoornu po Nizozemski in Italiji izgubile tudi tretjo tekmo predtekmovalne skupine A, ki je odločala o tretjem mestu. Poljska je bila boljša s 3:0 (18, 19, 21).

Motivacijski prijemi slovenskega selektorja Najdiča pred tekmo so očitno zalegli. Slovenke se tokrat favoriziranih tekmic niso ustrašile, tekmo so začele pogumno in v prvem nizu dolgo časa držale korak s tekmicami. Predvsem po zaslugi učinkovite Žive Recek, ki je v prvem nizu dosegla sedem točk, so bile nekaj časa celo v vodstvu (nazadnje 10:9), še pri izidu 15:17 ni kazalo, da bodo Poljakinje gladko osvojile niz. Toda blok Anji Zdovc je Slovenkam vzel nekaj morale, v končnici so naredile nekaj nepotrebnih napak, kar so izkušene Poljakinje znale kaznovati.

Statistika prvega niza je lahko slovenski vrsti vlivala optimizem, Poljakinje so bile v prvem nizu izrazito boljše le v blok točkah in v številu napak. Najdič je najbrž pogrešal tudi kakšen dober servis ter kakšen napad prek prvega tempa Sare Hutinski, ki ni bila na ravni pripravljalnih tekem. Začetek drugega niza je kazal, da bi lahko šlo tudi brez tega, toda vodstvo je bilo kratko. S petimi zaporednimi točkami so Poljakinje povedle s 7:4, prednost pa z zanesljivim napadom brez večjih težav držale do konca. Izbranke Jaceka Nawrockega niso delale napak, na katere so upale Slovenke, brez slabega dneva Poljakinj pa presenečenja ni bilo pričakovati.

Priložnost za Slovenke se je sicer ponudila v zaključku tretjega niza, ko so se tekmice prehitro zadovoljile z visokim vodstvom 16:8. Po seriji slovenskih točk je semafor kazal 20:21, Reckova pa je imela celo priložnost, da v drugem protinapadu izenači. A je dobila blok, sledili sta še dve napaki Ize Mlakar, s tem pa je bilo konec upanja.

Izjave po tekmi:

Bruno Najdič, selektor Slovenije: "Ves čas sem verjel, da lahko zmagamo. Tudi še v končnici tretjega niza, žal nismo izkoristili priložnosti. Če bi dobili tretji niz, sem prepričan, da bi jih dobili. Zaradi telesne pripravljenosti in tudi pritiska na Poljakinje. Žal se ni izšlo, zmagale so izkušnje, puncam pa nimam česa zameriti. Vesel sem zaradi odličnega vstopa v tekmo, kako so punce odigrale. Videla se je želja in samozaupanje, vse to, kar sem od njih zahteval. Kar se kakovosti tiče, so dekleta odigrala korektno, čeprav tekma ni bila popolna, videlo se je, da nam takih obračunov primanjkuje. Če bi jih imeli več, bi se lahko danes drugače končalo. Puncam moram čestitati, enim bolj, drugim manj, o posameznicah ne bi. To je stvar slačilnice, tako ali tako pa same vedo, katere so izpolnile moja pričakovanja in katere ne."

Marina Cvetanovič, kapetanka in sprejemalka Slovenije: "Manjkalo nam je malo zbranosti na sprejemu, tudi servis bi lahko bil boljši. Odločale so malenkosti, ki so bile tokrat v prid Poljakinjam, ki so tekmo dobro odigrale. Res je, da so Poljakinje izkušene, toda izkušnje gor ali dol, danes pri njih niso bile najboljše najizkušenejše, ampak so točke nabirale mlajše igralke."

Katja Medved, libero Slovenije: "Po mojem niso dosti boljša ekipa od nas, odločile so izkušnje. One so znale v odločilnih trenutkih potegniti, skopiti skupaj, narediti točko, dve in kaznovati vsako našo napako. To je bila ta mala razlika, zaradi katere smo me nize izgubile. Z njimi je bilo dosti lažje igrati kot z Nizozemkami in Italijankami, menim, da smo približno na enaki ravni, tako da bi lahko zmagale tudi me. Če nas je kaj izdalo, je to glava. One so imele bolj trezno kot me. Nisem razočarana, ne nad ekipo ne nad kakšno posameznico. Če bi bila razočarana, bi bila najprej zaradi sebe. Domov gremo s tremi porazi, žal je bila za nas skupina premočna."

Monika Potokar, sprejemalka Slovenije: "Danes smo igrale bolje kot na prejšnjih tekmah. Še vedno pa nismo prikazale igre, kot bi jo lahko, ki smo jo kazale na pripravljalnih tekmah. Morale bi igrati na vse ali nič, a nismo, ne vem pa, zakaj. Najbrž zaradi pritiska, čeprav ne vem, zakaj smo si ga naredile. Morale bi biti sproščene, saj nismo imele česa izgubiti, za nas je bila velik uspeh že sama uvrstitev na prvenstvo. Tukaj pa smo podlegle veliki dvorani, glasnim gledalcem. Danes bi potrebovale nekoga, ki bi prišel in svojo močjo prevesil razmerje na našo stran, žal nobena tega ni bila sposobna. Moram pa reči, da smo do zadnjega verjele, da lahko naredimo preobrat. A tekmice, ki so nam skozi vso tekmo ponujale priložnost, da se približamo, so v odločilnih trenutkih naredile dve, tri točke in niza je bilo konec. Osebno sem sicer razočarana, a je bila to za nas lepa in dobrodošla izkušnja."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.