Slovenija
76 ogledov

Pri rejnikih le en begunski otrok, v dijaških domovih težave

begunci EPA
V dijaških domovih, kjer so nastanjeni mladoletni begunci brez spremstva, zanikajo nasilniško obnašanje, na notranjem ministrsttvu pa ugotavljajo, da nekateri mladoletniki potrebujejo dodatno strokovno pomoč.

V novogoriškem dijaškem domu so zanikali govorice, da je bil mladoletni begunec, ki so ga v Novo Gorico premestili iz Postojne, pri njih vpleten v spolni napad, nasilniško obnašanje ali poškodovanje stvari. Po poročanju nekaterih medijev pa je v dijaškem domu pred dnevi posredovala policija.

"Gre za otroke, ki preživljajo težke preizkušnje"

Na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) informacije o tem niso potrdili, so pa povedali, da so o dogajanju seznanjeni tako oni, kot šolsko ministrstvo, ki skupaj z ministrstvom za delo, družine in socialne zadeve izvajajo pilotni projekt namestitve mladoletnikov in otrok, ki so kot begunci prišli v Slovenijo brez spremstva odraslih, v dijaške domove. 

"O dogodkih, ki se navezujejo na mladoletnike brez spremstva v dijaških domovih v Postojni in Novi Gorici, smo vsi ustrezno seznanjeni,"  pravijo v odgovoru na naše novinarsko vprašanje, ali bodo mladoletniki, ki naj bi povzročali težave, premeščeni iz dijaškega doma. "Zavedamo se nekaterih težav, saj gre za otroke, ki preživljajo težke preizkušnje, travme ..., zato je pomembno intenzivno delo z njimi, ki bo omogočalo njihovo postopno vključevanje v družbo."

Odobrili dodatne zaposlitve

Zaradi tega so odobrili dodatne zaposlitve. "Strokovno osebje, ki dela z mladoletniki brez spremstva, mora seveda biti ustrezno strokovno usposobljeno, saj so mladoletniki brez spremstva upravičeni tudi do posebne strokovne obravnave. Postavljeni sistem v celoti sledi zavedanju, da gre za posebej ranljivo skupino otrok, ki potrebujejo ustrezno psihosocialno oskrbo v smislu ustvarjanja varnega nadomestka doma, zaščite pred dodatnimi stresnimi situacijami, svetovanje itd."

Pri nastanitvah v dijaškem domu z mladoletniki brez spremstva ne delajo vzgojitelji dijakov, ki sicer tam bivajo. Z mladoletniki brez spremstva delajo strokovni delavci, ki morajo izpolnjevati pogoje po 69. členu Zakona o socialnem varstvu. Med njimi mora biti v dijaškem domu vsaj en delavec socialni delavec in vsaj en socialni pedagog.

Ostali bodo v dijaškem domu

"Za zdaj o drugačnih oblikah namestitve ne razmišljamo. Medresorska delovna skupina vseskozi spremlja izvajanje pilotnega projekta, saj bo po izteku enoletnega roka predlagala usmeritve za sistemsko rešitev na tem področju."

Med vsemi mladoletnimi begunci, ki so v Slovenijo prišli brez spremstva odraslih pa je le ena begunka nastanjena pri zasebnikih, oziroma pri rejniški družini.

Iz Slovenije prej pobegnejo

Kaj so torej razlogi, da velika večina mladoletnih beguncev biva v dijaških domovih in ne pri rejnikih? Na ministrstvu za notranje zadeve pravijo, da je eden glavnih razlogov ta, da so mladoletniki Slovenijo zapustili še preden bi bil lahko ustrezno izveden postopek obravnave in namestitve v rejniško družino.

Starejši mladoletniki niso primerni za rejništvo

"Drugi razlog, ki velja za vse otroke v vseh državah, ki poznajo institut rejništva, pa je, da rejništvo ni dovolj učinkovita oblika namestitve zlasti za starejše mladoletnike," pravijo na ministrstvu. Rejništvo je uspešnejše za mlajše otroke, teh pa je med mladoletniki brez spremstva v Sloveniji po podatkih notranjega ministrstva malo. Slabše se rejništvo obnese v primerih, ko gre za otroke v puberteti in v primerih, ko je časovno obdobje, v katerem so odraščali v običajnih družinskih razmerah, daljše, še pojasnjujejo.

Vključevanje v šolo in učenje slovenščine

Sicer pa se tako otroci in mladoletniki, ki živijo v dijaških domovih, kot mladoletnica, ki živi pri rejnikih, vključujejo v šolo v neposredni bližini bivanja. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport priporoča dvostopenjski model vključevanja. Pred vključitvijo v redni pouk se za omenjene otroke organizira uvajalnica, ki poteka strnjeno v trajanju 20 ur, po končani uvajalnici se otroci vključijo k rednemu pouku, pri čemer jim pripada dodatna strokovna pomoč pri učenju slovenščine.

Za dijake slovenščina prvi dve leti

Za dijake priseljence Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport financira tečaj slovenščine, ki zaradi neznanja oziroma pomanjkljivega znanja slovenskega jezika potrebujejo in si želijo pomoč, pri čemer upošteva strokovne ocene učitelja o stopnji njihovega znanja in razumevanja slovenskega jezika. Za dijake šola organizira tečaj prvi dve leti njihovega izobraževanja v Republiki Sloveniji.

sergeja.hadner@zurnal24.si