Slovenija
18 ogledov

Brezplačen wi-fi 4. februarja

brezžični internet Saša Despot
WiFree Ljubljana. Uporabniki bodo imeli 60 minut na dan brezplačen dostop.

Prve brezžične dostopne točke v središču mesta bodo po naših informacijah začele delovati 4. februarja, čeprav je bilo maja lani ob podpisu pogodbe za javno-zasebno partnerstvo med Mestno občino Ljubljana, Telekomom Slovenije in Nilom napovedano, da bodo prve delovale že oktobra lani.

Od 4 do 30 evrov

Te točke bodo omogočale spletno povezavo na tri načine. Dostop do izbranih vsebin, povezanih z MOL, kot so turistične, prireditvene in prometne informacije, bo možen brez registracije in bo ves čas brezplačen.

Do vseh vsebin bodo lahko uporabniki brezplačno dostopali eno uro na dan, če se bodo registrirali. Dobili bodo kodo za 60 minut brezplačne uporabe, ki jih bodo lahko izkoristili naenkrat ali večkrat v istem dnevu; hitrost povezave bo omejena na 512 kilobitov na sekundo, kar bo dovolj za pregledovanje elektronske pošte in brskanje po spletnih straneh, količina prenosa podatkov pa ne bo omejena.

Tretji način pa je plačljiv. Kupili boste lahko geslo za WiFree za 24 ur, sedem ali 30 dni. Hitrost prenosa podatkov bo do 50 megabitov na sekundo na uporabnika, vsebine in količina prenosa podatkov pa ne bodo omejene. Cena za en dan bo 3,90 evra, za en teden 9,90 evra in za 30 dni 29,90 evra. Dostop bo mogoče kupiti prek Monete ali s kreditnimi karticami.

Pokrit skoraj ves center

V načrtu je, da bo v končni fazi tega projekta z brezžičnim signalom za dostopom do spleta pokritih 90 odstotkov območja širšega središča mesta, 80 odstotkov naseljenega območja do obvoznice in 35 odstotkov preostalega naseljenega območja do mestne meje.

Projekt javno-zasebnega partnerstva so sicer sklenili za deset let. Občina je vanj vložila obstoječo infrastrukturo, ki je vredna okoli 15 milijonov evrov, Telekom pa deset milijonov. Zadnji bo za vzdrževanje omrežja vsako leto namenil še dva milijona evrov. Po oceni vodstva podjetja bodo dobiček začeli ustvarjati najpozneje v osmih letih.

Komentarjev 1
  • Pepe007 08:20 23.januar 2013.

    Mobilni operater plačuje koncesijo. Ali tudi taki projekti plačujejo koncesijo v državni proračun? Konec koncev gre za komercialni projekt.