Slovenija
22 ogledov

Brezplačna šola različno stane

Učbeniki in šolske potrebščine
1/2
Anže Petkovšek
Delovni zvezki. Izbirajo jih učitelji. Močan pritisk založb, ki ponujajo tudi po dva delovna zvezka.
 Razlike med šolami pri paketu delovnih zvezkov tudi do 60 evrov.

"Nakup šolskih potrebščin za petošolko in sedmošolko brez šolskih torb nas je stal 320 evrov. Za delovne zvezke za petošolko smo plačali nekaj manj kot 90 evrov, za sedmošolko pa okoli 95 evrov. Kupiti pa je bilo treba tudi atlas, ki stane 35 evrov," je povedal oče šolark, ki obiskujeta Osnovno šolo (OŠ) Mirana Jarca. Na OŠ Bršljin zahtevajo manj delovnih zvezkov; paket za peti razred stane 40 evrov, za sedmi pa 45 evrov.



Odločajo učitelji

Cene paketov delovnih zvezkov se po primerjavi na spletni strani Državne založbe Slovenije (DZS) razlikujejo tudi za 60 evrov. O tem, koliko učbenikov in katere bodo uporabljali učenci pri določenem predmetu, odloča učitelj. "Kaj učitelj od pripomočkov, ki jih lahko uporablja pri poučevanju, pozna, je odvisno od izobraževanj, za katere pa vemo, da so za učitelje tako finančno kot časovno omejena. Učitelji tako najbolje poznajo gradiva vodilnih založb. Te si namreč lahko privoščijo dobro reklamo in predstavitve, na podlagi katerih se nato odločajo učitelji," razlaga učiteljica Jožica Frigelj iz gibanja Kakšno šolo hočemo.

Tudi po dva delovna zvezka

"Večina delovnih zvezkov je vezana na učbenike, nekatere založbe pripravijo celo dva delovna zvezka za en učbenik. Pritisk založb je zelo močan, vprašanje je, kako in v kolikšni meri se temu ravnatelji znamo upreti," pravi Dušan Zagorc, ravnatelj OŠ v Gornji Radgoni. "Delovni zvezki so smiselni predvsem pri temeljnih predmetih – slovenščini in matematiki –, nepotreben je denimo pri gospodinjstvu, kjer naj bo v ospredju praktično delo. Zaradi priložene zgoščenke so dragi delovni zvezki za glasbo, vendar ena zgoščenka zadostuje za ves razred," razlaga Zagorc.

Soodločanje staršev

"Soodločanje pri skupni nabavni ceni je omogočeno tudi staršem," pravijo na ministrstvu, pristojnem za šolstvo. Učna gradiva, ki jih predlagajo učitelji, potrjujejo namreč sveti staršev. "Če starši predlagajo nižjo ceno, kot jo predlaga strokovni aktiv učiteljev, jo mora šola upoštevati ter temu prilagoditi izbor drugih učnih gradiv in delovnih zvezkov," pojasnjujejo. Na vprašanje glede možnosti poenotenja učnih gradiv pa niso odgovorili.

Komentarjev 2
  • Filipka 13:09 03.september 2013.

    Jah s temi potrebščinami je kar hudič, tole kar stane in vsako leto so kakšne dodatne stvari, ki jih šolarji potrebujejo. Mi to vsako leto zelo enostavno rešimo z nakupi pri Mladinski knjigi in sicer kar vse naročimo prek spleta, ...prikaži več saj imajo tam sezname vseh šol kaj potrebujejo in koliko. Pa še popuste ujamemo in tako kar nekaj privarčujemo. letos pa smo celo izkoristili plačevanje na obroke kar nam je še dodatno olajšalo življenje v teh časih :)

  • dragec 11:49 21.avgust 2013.

    In ravnateljici OŠ Bakovci je vseeno, da je po znesku za nakup DZ na prvem mestu (kot, da je to normalno, to so zahteve posameznih učiteljev)??????