• Pet 11 do 20 °C
  • Sob 15 do 22 °C
  • Ned 16 do 23 °C
več na vreme.net

Pro bono pomoč

1 komentar

Brezplačno do 594 odvetnikov

Naslednji ponedeljek bodo odvetniki nudili pravno pomoč pro bono – s tem želijo zagotoviti pomoč tistim, ki so je najbolj potrebni. Obrnete se lahko na 594 odvetnikov.

Tamara Barič / Ljubljana

 

Fotografija je simbolična. (Foto: Shutterstock)

Slovenski odvetniki bodo v ponedeljek, 19. decembra, nudili pravno pomoč pro bono (brezplačno). Namen tovrstne pomoči je zagotoviti dostop do odvetniških storitev tistim, ki potrebujejo pomoč in si zaradi pomanjkanja denarja ne upajo prestopiti praga odvetniških pisarn; s takšno akcijo pa lahko pričakujejo tudi rahel dvig ugleda odvetništva.

V pismu, ki ga je med drugo svetovno vojno poslal našim odvetnikom, je takratni zbornični predsednik med drugim pozval naše kolege, da obtožene pred vojaškim sodiščem brezplačno zagovarjajo. Med drugim je zapisal: "Nekdaj so si naši tovariši šteli ne le v dolžnost, ampak tudi v čast, če so ob enako težkih prilikah mogli obtožence brezplačno ali vsaj za malenkosten honorar zagovarjati. Opozarjamo na znamenite kazenske zadeve iz let 1908,1913,1914 in med prvo svetovno vojno. Naše ljudstvo je v sedanjih prilikah tudi težko prizadeto. In odvetniki mu moramo biti v pomoč in podporo."

Dr. Peter Čeferin
Pomoč bo nudilo 594 odvetnikov

V akciji bo sodelovalo 594 odvetnikov, ki bodo svoje dnevne obveznosti prilagodili nudenju pravne pomoči pro bono. Pomoč bodo nudili v pisarni ali po telefonu, potrebna pa bo predhodna najava zainteresiranega državljana. Prednost bodo imeli socialno šibki ljudje, pravijo na Odvetniški zbornici Slovenije (OZS).

S pomočjo zemljevida do odvetnika

Tisti, ki želite čez teden dni dobiti brezplačni pravni nasvet, za več informacij obiščite spletno stran OZS. Na tej povezavi najdete zemljevid – kliknite na kraj (sodno okrožje), kjer bi radi obiskali odvetnika, in izpiše se vam seznam vseh odvetnikov, ki bodo na tem območju nudili pomoč. Na seznamu najdete odvetnikove kontaktne podatke – če pa želite še več informacij, kliknite na izbranega podjetnika in dobili boste prikaz dodatnih informacij (področja dela, jezika, zemljevid ...).

Čeferin: To je del našega kodeksa

Peter Čeferin je eden od tistih, ki bodo do 19. decembra nudili pomoč pro bono. Povedal nam je, da kodeks odvetniške poklicne etike med drugim določa, da je zastopanje in obramba socialno šibkih običajna in častna naloga odvetnikov pri opravljanju odvetniškega poklica. "To nalogo naj odvetnik opravlja s posebnim razumevanjem. Socialno šibki stranki naj pri računu popusti in ji nagrade za delo sploh ne računa," pravi.

19. december: pomemben dan za odvetništvo

Dodaja, da je zgodovina slovenskega odvetništva polna pomembnih dogodkov – eden od najpomembnejših pa se je zgodil 19. decembra 1918. "Tega dne je takratni poverjenik za pravosodje (po razpadu avstro-ogrske monarhije) izdal odredbo, na podlagi katere se je 'okoliš odvetniške zbornice Kranjske razširil na vse ozemlje Narodne vlade SHS v Ljubljani'. Odvetniška zbornica Kranjska se je preimenovala v Odvetniško zbornico v Ljubljani. Slovenski odvetniki smo se zato odločili,da bomo na ta dan (ko je nastala naša sedanja odvetniška zbornica) nudili vsem ljudem, ki bodo to želeli, brezplačno pravno pomoč," je še pojasnil.

Pri odvetniku se najavite

OZS zaradi organiziranosti odvetniških pisarn vse zainteresirane naproša, da še pred 19. decembrom kontaktirate izbranega odvetnika in se najavite. Danes bodo vseslovensko akcijo Dan odvetniške pravne pomoči Pro bono predstavili tudi na sedežu OZS – več o tem pa v popoldanskih urah.

Vsebine, ki bi vas morda zanimale

Komentar (1)

Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni!

Morda vas še zanima