Slovenija
276 ogledov

Brezplačno počitniško varstvo gre za med

Otroci v šoli Profimedias
V Ljubljani mesta za brezplačno počitniško varstvo že zasedena, prav tako tečaj plavanja. V Kopru in Celju ponujajo varstvo za 5-6 evrov na dan.

Starši mlajših osnovnošolskih otrok morajo med poletnimi počitnicami organizirati varstvo za svoje otroke. Počitnice namreč trajajo deset tednov in večina nima toliko dopusta. Včasih vskočijo dedki in babice, a vsi te možnosti nimajo, letovanja, tečaji in druge dejavnosti, ki jih ponujajo komercialni ponudniki pa pogosto stanejo precej denarja. Mestne občine sofinancirajo varstvo otrok od 1. do 5. razreda odnovnih šol v različnih programih.

Plavalni tečaj zaseden v dveh dneh

V Ljubljani se lahko otroci udeležijo programa brezplačnega plavalnega tečaja, ki pa je zaradi velikega zanimanja že zaseden. "Mesta smo zapolnili v dveh dneh že v aprilu, takoj za tem, ko smo bili izbrani na razpisu," so pojasnili pri Športnem društvu Aqua, ki v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana izvaja 15 urni tečaj plavanja v Kopališču Laguna mestna plaža. V petih tednih se bo progama triurnega plavanja pet krat na teden udeležilo okoli 150 otrok, okoli 30 na teden.

Največje zanimanje za deveturne programe

Prav tako so že zapolnjena mesta za brezplačno varstvo otrok, ki ga organizira Mestna zveza prijateljev mladine Ljubljana v Mladinskem domu Jarše. "Varstvo izvajamo že dolga leta, tisti starši, ki vedo, kako to poteka, nas kličejo od februarja naprej," pravijo na ZPM Ljubljana. "Prijave smo začeli zbirati po prvem maju, zadnji avgustovski termin v Jaršah se je napolnil dva tedna nazaj." V vsakem terminu je po 20 otrok, starši pa imajo na voljo en teden brezplačnega varstva.

Štiriurno potepanje po Ljubljani

Poleg tega ZPM Ljubljana ponuja tudi štiriurne aktivnosti potepanja po Ljubljani, fotografske tečaje in likovne delavnice, ki so cenovno ugodni, a plačljivi. "Tu imamo na voljo še prosta mesta, nekateri termini pa se zaradi pomanjkanja zanimanja verjetno tudi ne bodo izvedli," pravijo na ZPM Ljubljana. "Te aktivnosti pridejo zelo v poštev za tiste otroke, ki so v varstvu pri dedkih in babicah, saj je za zaposlene starše štiri urno varstvo pogosto premalo." Starši, ki potrebujejo varstvo za otroka dlje kot za en teden, se ponavadi organizirajo že zgodaj in se obrnejo na različne izvajalce programa brezplačnega varstva.

počitniške delavnice | Avtor: Mladi zmaji Mladi zmaji


Poleg Športnega društva Aqua in Zveze prijateljev mladine Ljubljana brezplačno varstvo med počitnicami organizira še Športno društvo Šmartno Tacen, Li-Ce likovni center, Socialna akademija - Zavod za izobraževanje, raziskovanje in kulturo, Plesno društvo Libero, Center arhitekture, zavod za izobraževanje, ZPM Vič-Rudnik, Moste-Polje, Šiška, Center ter Center Janeza Levca.

Na osnovni šoli za 25 evrov na teden

V Kopru organizirajo počitniško varstvo na OŠ Koper med 29. junijem in 24. julijem ter 17. in 28. avgustem za otroke od 1. do 5. razreda, ki obiskujejo osnovne šole v koprski mestni občini in izven nje. Prispevek staršev znaša šest evrov na dan oz. 25 na teden, za učence, ki obiskujejo osnovne šole izven MO Koper, pa 10 evrov na dan oz. 45 evrov na teden.

Za aktivnosti in prehrano poskrbljeno

Letos prvič počitniško varstvo organizirajo tudi v Celju na I. OŠ Celje. Potekalo pa bo od 29. junija do 28. avgusta 2015 med 6.30 in 16. uro. "Poskrbeli bomo za pester nabor aktivnosti in prehrano," zagotavljajo na šoli, ki je program pripravila v sodelovanju s celjsko mestno občino. Cena za varstvo znaša šest evrov na dan oz. 27 evrov na teden za učence MO Celje ter deset evrov na dan oz 45 na teden za učence, ki obiskujejo OŠ izven MO Celje.

V Mariboru Počitnice s prijatelji

V ZPM se otroci lahko udeležijo delavnic in izletov v okviru programa Počitnice s prijatelji, ki jih med 8. in 16. uro vsak delavnik organizira ZPM Maribor. "Imamo bogat počitniški program z delavnicami, ne ponujamo pa prehrane," pojasnjujejo na ZPM Maribor. "Vsak dan imamo organiziran izlet, ob sredah tudi celodnevni, ki je edina dejavnost, ki jo je potrebno doplačati." Delavnice obiskujejo otroci od šestih let naprej, nekateri med njimi cel dan. "Tisti, ki so samostojni, cele dneve ostajajo tukaj," pravijo na ZPM. "Sprehajajo se med delavnicami, starši jim dajo malico in jih pridejo ob koncu programa iskat."

irma.hus@zurnal24.si

Vsebine s področja počitnic in potovanj tudi na forumih med.over.net.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.