Slovenija
10 ogledov

Brezposelnim zemljo

Brigita Čokl Ministrstvo za zdravje
Zdravstvena blagajna. Brez varčevanja pri darovalcih krvi, raziskavah v zdravstvu in specializacijah zdravnikov. Prihranki. ZZZS išče 126 milijonov evrov prihrankov, Čoklova jih je Fakinu odkljukala za 148 milijonov.

Skupščina Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je presenetljivo brez vsakršne razprave potrdila podaljšanje začasnega financiranja. Še vedno namreč iščejo varčevalne ukrepe za 126 milijonov evrov prihranka v zdravstveni blagajni.

Je pa za preobrat poskrbela državna sekretarka ministrstva za zdravje (MZ) Brigita Čokl.

Najprej je Samu Fakinu, šefu ZZZS, dejala, da mora “sam zmanjšati svoje stroške poslovanja”, ter pri tem naštela plače, materialne stroške in investicije.

Prav tako lahko ZZZS še veliko naredi pri stroških zdravil in medicinskotehničnih pripomočkih, je menila.

Nato pa je v pičlih desetih minutah Fakinu povedala, kateri od njegovih 14 varčevalnih ukrepov, skupno težkih 360 milijonov evrov, so sprejemljivi in kateri ne (v tabeli).

Konec izogibanja plačil

Čoklova je tako napovedala, da bo konec tega, da bi se predvsem “veliki dolžniki lahko še naprej izogibali plačevanju prispevkov” za zdravstveno zavarovanje. Pri bolniških nadomestilih nad devetimi meseci se ne bo spreminjalo nič, je napovedala.

Fakina je opozorila, da so zaradi sedemodstotnega znižanja cen zdravstvenih storitev zavodi prišli “v hude likvidnostne težave”, zato MZ pričakuje, da ZZZS začne “takoj obračunavati le triodstotno 
znižanje”.

“Dobički v asfalt”

Član skupščine na strani sindikatov Ladislav Rožič je dejal, da ukrepi “tolčejo po malem človeku” in da se nihče ne vpraša, kako bodo ljudje s temi nižjimi bolniškimi nadomestili živeli.

Vprašal se je se, kako to, da ima lahko zavod za transfuzijo dobiček, in opozoril, da lekarne še naprej “dobičke prelivajo v asfalte in javno razsvetljavo”. Govor pa je bil tudi o enotni prispevni stopnji za vse zavarovance, tudi kmete, ki zdaj plačujejo precej manj.

A je predstavnik kmetov Janez Šebat povedal, da status kmeta zlorablja precej obrtnikov, da si dodatno znižajo prispevke. Meni, da je problem zdravstvene blagajne, problem brezposelnosti.

“Imamo veliko zemlje; dajmo jo brezposelnim, da bodo lahko preživeli, plačevali prispevke in tudi samooskrba se bo izboljšala,” rešitev 
vidi Šebat.

Komentarjev 1
  • dd 14:09 27.marec 2012.

    Kaj pa plačila zdravnikom za dela, ki jih sploh niso opravili? Kaj pa gradnja predragih stavb?Kaj pa nakup dragih brezpotrebnih aparatov? Lahko bi jih prodali na Bolha.com?