Slovenija
13 ogledov

Delodajalci se prebujajo

zaposlovanje Dejan Mijović
Statistični urad. Po anketi največ brezposelnih doslej. Januarja več oglasov.

Brezposelnost podira rekorde, kažejo podatki Statističnega urada RS (Surs), ki so jih pridobili po anketi o delovni sili. Stopnja brezposelnosti, ki je najvišja, odkar jo merijo po tej metodi, torej od leta 1993, se je konec lanskega leta povzpela na 9,6 odstotka. Število brezposelnih je tako doseglo 97 tisoč, kar je za štiri tisoč več kot v prejšnjem četrtletju. Ob tem velja pojasniti, da gre za mednarodno primerljive podatke, ki pa se nekoliko razlikujejo od registrirane brezposelnosti (števila prijavljenih na zavod za zaposlovanje), po kateri je bilo brez službe 12,4 odstotka državljanov.

Iskani tržniki in prodajniki

“Oglasov za zaposlitve je bilo lani glede na predlani približno deset odstotkov manj,” pove Martin Pelicon iz spletnega portala Mojedelo.com. “Pozitivno pa je, da smo imeli januarja glede na mesec prej povprečno sto zaposlitvenih oglasov več,” dodaja. Povečanje je po njegovih besedah lahko posledica “zaspanosti” delodajalcev v decembru ali pa znamenje, da se vendarle “nekaj premika”. Med profili so precej iskani tržniki in prodajniki, v zadnjem času pa tudi strojniki.

Ne čakati

“Pri iskanju zaposlitve se ne omejite le na svojo formalno izobrazbo, ampak se prilagodite tudi okolju,” svetuje Viviana Žorž iz Adecca.hr. Tudi začasna zaposlitev vodi v nove priložnosti. Najnovejši podatki po anketi o delovni sili kažejo, da je brezposelnost za iskalce zaposlitve, mlajše od 24 let, znašala skoraj 25 odstotkov.

Komentarjev 12
  • brez_komentarja 15:19 04.marec 2013.

    pojdi delat!..in ne seri!

  • mihatirs 11:36 03.marec 2013.

    Stanje v državi je katastrofalno...sramota da morš bit vesel če imaš službo in delaš nekaj kar ti je npr. čist mim!!! Daleč smo padl pa še dlje bomo! Če sm iskren rešitve sploh ne vidim...se pa STRINJAM da je številka ...prikaži več brezposelnih mnogo večja kot kažejo teli podatki!

  • JohnSmith30699 07:27 03.marec 2013.

    nekaterih pa res ne razumem, A če si proti Bratuškovi si pa kar avtomatično za JJ.Kar opazujem zadnje leto je da je večina proti VSEM. Vsem politikom takim in drugačnim, zato ne sodi prehitro pa začneš označevati ljudi z ...prikaži več barvami!Sam sem nevtralen in ne zaupam nobenemu z nazivom.Rabimo novo vojno da spucamo tole zdrhal iz zemlje. Vsa svetovna politicna elita mora biti izbrisana, do takrat bomo slovenci hlapci, američani teroristi, zidje kuga, afričani lačni,itd...