Svet
17 ogledov

Britanci v strahu jemljejo irske potne liste

Brexit EPA
Britanci zaradi strahu pred posledicami Brexita zaprošajo za irske potne liste. Medtem še vedno ni jasno, kdaj naj bi se začela pogajanja Londona z Evropsko unijo. Bruselj čaka.

Irsko zunanje ministrstvo je danes sporočilo, da je po referendumu glede članstva Velike Britanije v Evropski uniji prejelo več kot štiri tisoč zahtev za izdajo potnega lista. Zaradi odločitve Britancev, da izstopijo iz Evropske unije, je prišlo do velikega porasta prošenj za izdajo irskih potnih listov, in sicer zaradi lažjega vstopa na teritorij unije, so sporočile irske oblasti.

Gre za Britance irskega porekla. Irski potni list omogoča iskanje zaposlitve v državah Evropske unije brez da bi bilo za to potrebno posebno dovoljenje, koriščenje zdravstvenih uslug in ostalih bonitet. Za britanske državljane sicer tekom pogajanj z unijo ne bo nobenih sprememb. Kot je znano, lahko pogajanja trajajo dve leti.

Irsko državljanstvo lahko dobi vsak Britanec, ki je rojen pred 1. januarjem leta 2005 in ima enega izmed staršev, ki je bodisi irski državljan ali je rojen na Irskem. V Veliki Britaniji sicer živi 430 tisoč Ircev.

PREBERITE TUDI:

Rim, Pariz in Berlin proti pogajanjem

Nemška kanclerka Angela Merkel, francoski predsednik Francois Hollande in italijanski premier Matteo Renzi so se medtem danes v Berlinu strinjali, da ne bo uradnih niti neformalnih pogajanj z Veliko Britanijo o njenih prihodnjih odnosih z Evropsko unijo, dokler London ne bo unije uradno obvestil o izstopu.

To je po pogovorih s kolegoma iz Italije in Francije na novinarski konferenci v Berlinu povedala nemška kanclerka, poroča STA. Hollande je medtem pozval, naj se ne izgublja časa pri izstopu Velike Britanije.

Cameron pogajanj ne bo sprožil

Velika Britanija ne sme obrniti hrbta Evropi ali ostalemu svetu, čeprav bo odšla iz Evropske unije, je danes v britanskem parlamentu dejal premier David Cameron v prvem govoru pred poslanci po četrtkovi odločitvi volivcev za brexit.

Ponovil je tudi, da bo svojemu nasledniku prepustil začetek pogajanj z EU o izstopu iz povezave. Iz njegove stranke so pred tem sporočili, da bodo njegovega naslednika izbrali do 2. septembra. Pred tem pa bo treba določiti, kakšen odnos z EU si želimo, je dejal Cameron pred spodnjim domom parlamenta.

Kot največji izziv v pogajanjih z Brusljem je sicer označil obstanek v enotnem evropskem trgu. Poudaril je tudi, da mora vlada zagotoviti, da bodo zaščiteni interesi Škotske, Walesa in Severne Irske.

 
Komentarjev 5
  • Zmago 09:47 28.junij 2016.

    "EU je pokvarjena kapitalistična tvorba ZDA" Maš skoraj prav, če dodaš tiste lutkarje, ki te lutke vodijo.Zanimivo da je lutka Muha med Barack Obama prišel v UK in jim "priporočal", da bi bil izstop iz EU slaba odločitev ?!!??!?? ...prikaži več Le zakaj ? In kdo ga je poslal ??https://www.youtube.com/watch?v=MkxvvNAVwswKot zanimivost še, kaj je nekoč vpil Dolfa (odlomek 1:52-?3:08)https://www.youtube.com/watch?v=bm34sj65MkA

  • Zima 09:34 28.junij 2016.

    nergač, za info, unija se kar lepo z malo začetnico piše. Nergaj ti rajš v gostilni.

  • izRODEk 23:41 27.junij 2016.

    Evropi se z uspešnim referendumom o izstopu Velike Britanije dogaja sindrom UKC (EU) in dr. Ivana Radana (Velika Britanija).Nekdo (Radan/VB) je nalil čistega vina nekomu (UKC/EU) in zdaj je ta UKC/EU zgrožen in preplašen nad sliko, ki je v ...prikaži več bistvu ogledalo njih samih.EU je pokvarjena kapitalistična tvorba ZDA. In EU je trenutno v točno tisti fazi, kot jo je napovedala baba Vanda iz Bolgarije v devetdesetih letih. In nadaljevanje napovedi so take, da je to šele začetek. Sledi razpad EU (tudi z terorizmom v smislu povzročitve splošne nevarnosti širših razsežnosti kot je uporaba kemičnega orožja), revščina, muslimansko razširjenost v vseh pogledih in v bližnji prihodnosti tudi lakoto.Samo zaradi tega, ker ste bili pohlepni. Prav vam je! :)