Svet
2 ogledov

Britanska vojska uri Facebook bojevnike

Britanski komandosi. Fotografija je bila posneta v Afganistanu. Reuters
V Londonu že sestavljajo posebno enoto vojakov, ki so vešči uporabe družabnih omrežij. Možje bodo odgovorni za kibernetsko bojevanje.

Facebook bojevniki bodo izurjeni za psihološke operacije in uporabo družabnih omrežij, britanska vojska pa jih želi uporabiti v kibernetskih spopadih s sovražniki.

Enota bo štela okoli 1.500 vojakov, bazo bo imela blizu kraja Newbury, uradno pa jo bodo ustanovili aprila, piše britanski časnik Guardian.

Vojaki bodo izurjeni za "nesmrtonosno" bojevanje. Podobne enote že imajo v Izraelu in Združenih državah Amerike, kjer se pripadniki že dlje časa urijo za psihološke operacije.

Prisotni bodo tudi na Facebooku in Twitterju

S stalnim nadzorom nad novicam in družabnimi omrežji kot sta Facebook in Twitter, bodo poskušali vojaki manipulirati s pomembnimi vsebinami.

Britanska vojska | Avtor: EPA EPA
Britanska vojska išče predvsem vojake, ki imajo izkušnje z novinarstvom in se spoznajo na uporabo družabnih omrežij, poudarjajo v Guardianu.

Predstavniki britanske vojske poudarjajo: "77. brigado ustanavljamo z namenom pridobiti vojake, ki so najbolj vešči uporabe sodobnih tehnologij in lahko znanje uporabijo v sodobnih načinih bojevanja. Na dejanja nasprotne strani se namreč lahko dan danes vpliva tudi z nenasilnimi pristopi." 

Odločitev je, ugotavljajo v Guardianu, gotovo tudi posledica izkušenj z boji proti skrajnežem v Afganistanu. Lahko jo jemljemo tudi kot odgovor na vse bolj napete dogodke v Ukrajini, in na vse močnejšo prisotnost teroristov Islamske države v Siriji in Iraku.

Pionirji modernih pristopov so Izraelci

Pionirji na področju bojevanja s pomočjo družabnih omrežij so sicer v izraelski vojski, ki je enote v ta namen izurila že za spopade v Gazi pred več kot petimi leti. Vojaki so aktivni v šestih jezikih na več kot 30 platformah, med drugim Twitterju, Facebooku, Youtubu in Instagramu.

"To nam omogoča, da dosežemo javnost, ki je sicer ne bi mogli," pojasnjujejo predstavniki izraelske vojske. Po navedbah Guardiana bi se najuspešnejših pristopov od Izraelcev rade naučile številne zahodne države.

Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 21:07 01.februar 2015.

    če bi imel neodvisne novinarje ne bi rabl teh "bojevnikov" oziroma bolj primerno bi jim bi bilo rečt "uslužbenci propagandega stroja". to se mi zdi podobn kot so imel v sovjetski zvezi propagando. če deluješ v skladu z njo je ...prikaži veče ok..če ne pa že najdejo en mehanizem da te zrinejo stran.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 21:05 01.februar 2015.

    "Klikanje ti dnevno vzame od 30 do 60 min"zato da v enem tednu zaslužš 1 dolar?trapast. to je piramidni sistem. kdor je na vrhu piramide ker je nahecal dost naivnežev da se prek njega pridružjo je care, ...prikaži več ostali pa zobajo ničvredne drobtince in zgubljajo čas.