Svet
43 ogledov

Britanske pilote so opozarjali že septembra

Šok po strmoglavljenju letala EPA
Pilote so naprošali, da na območju severnega Sinaja ne letijo nižje od 7.600 metrov.

Razlog za sobotno strmoglavljenje letala še vedno ostaja skrivnost. Na dan pa prihaja vse več namigovanj na teroristični napad.

Britanski piloti so bili namreč po poročanju DailyMail že pred tremi meseci opozorjeni na nevarno območje na severu Sinaja. Opozorilo je NOTAM (Notice to Airman) izdalo že devetega septembra, pilote pa so naprošali, da na območju severnega Sinaja ne letijo nižje od 7.600 metrov.

Razpadlo v zraku 

Rusko potniško letalo airbus 321, ki je strmoglavilo na egiptovskem polotoku Sinaj, je razpadlo v zraku, je za rusko tiskovno agencijo Ria Novosti povedal Viktor Soročenko iz ruskega meddržavnega odbora za letalstvo. Ruske oblasti so medtem letalski družbi Kogalimavija ukazale, naj varnostno preveri vse svoje airbuse 321.

"Letalo je razpadlo v zraku in deli so razsuti na obsežnem območju," je Soročenko po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal v Kairu, kjer je del mednarodne skupine strokovnjakov iz Rusije, Egipta, Francije in Irske. A po besedah Soročenka je še "prezgodaj za zaključke" o vzroku strmoglavljenja.


Medtem je ruska agencija za nadzor v prometu Rostransnadzor izdala ukaz družbi Kogalimavija, da naj do ponedeljka preveri vse svoje airbuse 321.

A to po navedbah letalske družbe neposredno ne pomeni, da so jim ukazali, naj prizemljijo preostalih šest airbusov 321 družbe. Družbi so ukazali, "naj prekine rabo svojih letal eno po eno, da izvede eno- ali dvourne preglede in oceni tveganja", so za AFP povedali v Kogalimaviji.

Trdijo, da so sestrelili letalo

Veja džihadistične skupine Islamska država v Egiptu trdi, da je letalo sestrelila, a tako Moskva kot Kairo sta te navedbe ovrgla. Nekateri mediji so poročali, da prvi izsledki preiskave kažejo, da je vzrok tehnična napaka.

Egiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi je danes pozval, naj se počaka na izsledke preiskave vzroka strmoglavljenja.

Preberite še:

Strmoglavilo rusko letalo s 224 osebami na krovu

Zadnja fotografija očeta in hčerke pred strmoglavljenjem letala

Komentarjev 4
  • zdrej 16:33 02.november 2015.

    To vsekakor ne. Je pa precej skrit ostal podatek, da naj bi to letalo pred 10 leti imelo "tail strike". To se je v preteklosti pokazalo kot katastrofalno. Informacije po medijih so preveč skope, da bi človek lahko kaj koli ...prikaži veči konkretnega sklepal.

  • Janez_53 09:00 02.november 2015.

    Kakšna pa je to "tehnična napaka", da letalo v zraku razpade??? Je kdo od potnikov preveč kihnil???

  • URIAH HEEP 08:09 02.november 2015.

    http://www.whatdoesitmean.com/index1935.htm