Svet
12 ogledov

Britanski parlament sprejel zakon o začetku brexita

Brexit Profimedias
Spodnji dom britanskega parlamenta je danes v drugem in s tem zadnjem branju sprejel zakon, ki ga je podprlo 494 članov poslanske zbornice, 122 pa jih je bilo proti.

Zakon, ki ima le dva člena, bo premierki Theresi May omogočil začetek postopka za izstop Velike Britanije iz Evropske unije. To naj bi se zgodilo čim prej, saj je voditeljem EU obljubila, da bo 50. člen lizbonske pogodbe sprožila do konca marca.

Vlada je morala parlamentu predložiti zakon o brexitu, ker je vrhovno sodišče odločilo, da morajo začetek izstopa Velike Britanije iz unije odobriti poslanci. Vlada je sicer sprva želela parlament obiti, češ da ima sama ustrezno pristojnost.

Kljub temu, da začetka izstopa Velika Britanija še ni uradno sprožila, pa se nanj obe strani že pospešeno pripravljata. Naši sogovorniki v evropskih institucijah, v naslednjih mesecih tako pričakujejo povečano število obiskov, ki bodo želeli predstaviti britansko stran.

Kot smo poročali nedavno, naj bi Velika Britanija pred začetkom brexita posebno pozornost namenila manjšim članicam Evropske unije. Na zemljevidu, kamor naj bi po poročanju Bloomberga napotili večje število diplomatov in lobistov, se je znašla tudi Slovenija.

Komentarjev 2
  • MihaPu 12:13 09.februar 2017.

    Lepo. Še Le Pen zmaga v Franciji in odide iz tega zmazka imenovanega EU še Francija in potem ostali sledimo. Je bilo veliko bolje, ko je bil tolar = SIT. Tako pa nismo SIT-i kolikor nas izkoriščajo in se borimo ...prikaži več za preživetje ne pa da bi nekaj ustvarili v življenju.

  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 10:57 09.februar 2017.

    Edino pravilno.Nemčija se obnaša kot diktator.