Slovenija
69 ogledov

Britanski premier David Cameron na delovni večerji s Cerarjem

Cameron
1/9
Anže Petkovšek
Velika Britanija bi omejila socialne pomoči za priseljence iz drugih držav EU, tiste priseljence, ki v šestih mesecih ne najdejo zaposlitve pa bi britanska vlada poslala domov.

Na nekajurni obisk v Slovenijo nocoj prihaja britanski premier David Cameron. Gre za prvi obisk kakšnega britanskega premiera v Sloveniji.

S Slovenijo bo opravil v nekaj urah

Cameron bo v Slovenijo pripotoval okoli 20. ure, na Brdu pri Kranju pa ga bo sprejel slovenski premier Miro Cerar, ki ga bo gostil tudi na delovni večerji. Drugi pogovori niso predvideni, Cameron pa bo nato odpotoval še na Slovaško, Češko, v Luksemburg in na Irsko.

Cameron bo slovenskemu predseniku vlade predstavil stališča reform EU in z njimi povezanega obstanka Velike Britanije v Uniji. 

Referendum o obstannku VB v EU

Cameron je v predvolilni kampanji med majskimi  parlamentarnimi volitvami  Britancem namreč obljubil, da bo na novo skušal doseči pogoje članstva Velike Britanije v Evropski uniji, nato pa bo do konca leta 2017 razpisal referendum o članstvu. Britanski premier zato med evropkimi voditelji  vodi intenzivno kampanjo glede reforme Evropske unije. Če bo dobil podporo za določene spremembe v EU, bo na kampanji za referendum njegova vlada zagovarjala obstanek v Uniji. 

Omejitev socialnih podpor za priseljence iz EU

Cameron je že obiskal Berlin, Pariz, Varšavo in Haag. Ena od ključnih britanskih zahtev pri reformi Unije je omejitev izplačevanja socialnih ugodnosti za priseljece iz drugih držav članic. Priseljenci bi tako za ugodnosti, povezanimi z zasposlitvijo, lahko zaprosili šele čez štiri leta, tisti, ki po šestih mesecih ne bi našli zaposlitve, bi se morali vrniti domov. Cameron bi omejil tudi pravice pri priseljevanju družinskih članov priseljencev, ki niso iz EU.

Britanska vlada tako meni, da je nadaljna širitev unije možna ob uveljavitvi mehanizmov, ki bi preprečili "obsežne migracije po celini".

Glede delovanje londonskega Cityja, ki je poleg Wall Streeta največje finančno središče sveta, želijo v Veliko Britaniji varovala, ki bi jim zagotovila, da sprembe znotraj delovanja evroobmočja ne bodo vsiljene tudi nečlanicam evroobmočja.Velika Britanija izključuje možnost, da bi se pridružila državam z evrom.

Manj vmešavanja Bruslja

Tudi sicer v gospodarstvu želijo manj birokracije za podjetja in manj vmešavanja Bruslja ter boljši dostop do novih trgov prek prostotrgovinskih sporazumov z ZDA in Azijo.

 

 

Velika Britanija nasprotuje tudi skupni evropski vojski ter noče, da bi se EU kakorkoli vpletala v delovanje britanske policije. Prav tako izključuje možnost, da bi se njegova država pridružila državam z evrom.

 

Med evropskimi voditelji so njegove zahteve doslej naletele na različne odzive. Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker se zavzema za "pošten dogovor za Veliko Britanijo in EU". Podobno menijo tudi ostali voditelji, vključno z nemško kanclerko Angelo Merkel, ki si želi, da Velika Britanija ostane del EU, ni pa doslej pokazala znakov velikega popuščanja britanskim zahtevam.

 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • h3o 14:12 18.junij 2015.

    Gospod Cameron, kot sva dogovorjena, imate dovoljenje za izstrelitev enega tomahawka na ljubljansko đamijo...

  • h3o 14:02 18.junij 2015.

    Gospod Cameron bo prispel na Brdo pri kranju ob 20 uri, po daljšem obisku pri h3o, menda imata enake poglede tudi za muslimane...