Svet
8 ogledov

"Bruselj izgublja potrpljenje s Slovenijo"

Evropska unija, Evropa EPA
Zahodni diplomati v Bruslju nimajo več veliko potrpljenja s Slovenijo zaradi njenega pogojevanja ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe z EU z vprašanjem reševanja varčevalcev LB, je v petek zvečer na svoji spletni strani poročal Večernji list.

V Bruslju naj bi pred pritiskom na Slovenijo počakali na izid pogajanj okrog varčevalcev Ljubljanske banke (LB), ki jih vodita France Arhar in Zdravko Rogić.

"Več držav članic EU je zelo frustriranih zaradi Slovenije", so Večernjemu listu povedali neimenovani diplomati. "Najprej spor o meji, zdaj pa LB. Ljubljana postavlja dvostranska vprašanja kot multilateralna in poskuša dopovedati, da Hrvaška pot proti EU vodi čez Slovenijo", zagrebški časnik navaja neimenovane diplomate iz Bruslja.

Ob tem časnik izpostavlja stališče Evropske komisije, da gre za dvostransko vprašanje, kar trdi tudi hrvaška stran. Ta tudi vztraja, da sta ratifikacija in reševanje spora o LB ločena postopka.

Slovenija je tako po pisanju časnika postala enfant terrible, ker v Bruslju več ne vedo, kaj lahko od nje pričakujejo. Na kocki pa so pomembne zadeve, kot sta stabilnost in širitev.

Hrvaški bo ob strani stala Nemčija

Časnik dodaja, da naj bi bili do Slovenije najbolj kritični Nemčija in Avstrija ter da bi septembrsko srečanje hrvaškega premiera Zorana Milanovića z nemško kolegico Angelo Merkel v Berlinu lahko pripeljalo do konkretnih rezultatov.

"Hrvaška bo znova imela močan adut, in sicer Nemčijo, ki se je pri pogajanjih "držala ob strani", nato pa se vmešala in v zadnjem trenutku omilila francoski predlog o ostrejšem opazovanju Hrvaške", sklene časnik.

Komentarjev 7
  • mirko 20:19 01.september 2012.

    Izrodek, zelo se mi smiliš, ker tako trpiš. Verjemi mi, da včasih v nekaterih primerih pa psihologi res lahko komu pomagajo. Pojdi, mogoče boš pa le imel srečo.

  • izRODEk 18:19 01.september 2012.

    Slovenija pa izgublja potrpljenje z režimom fašističnega samodržca Ivana Janše - Janeza.Zločinca je potrebno končno enkrat za vselej spraviti za vedno za zapahe!Smrt fašizmu - svoboda narodu!Ustavimo janšizem - zaženimo Slovenijo!NE janšizmu!

  • zic 18:07 01.september 2012.

    upam, da se sosedje zavedajo, da Nemčijo zanima samo obala....če bi bili pametni se sploh ne bi pogajali z europo...ali ne vidijo v kakšnem sranju živimo mi!?