Slovenija
14 ogledov

Bulčeva ima še zadnje priprave

Violeta Bulc Anže Petkovšek
Evropski poslanci bodo danes zvečer ob 19. uri zaslišali podpredsednico slovenske vlade.

Kandidatko za evropsko komisarko iz Slovenije, Violeto Bulc  bodo za komisarko Evropske komisije zvečer zaslišali poslanci v Evropskem parlamentu (EP). Predvidoma jutri bo znano, ali jo bodo poslanci tudi podprli.

Bulčeva bi prevzela prometni resor, zato jo bodo zaslišali poslanci odbora za promet in turizem. Sama poudarja, da gre "na zaslišanje z mirnim srcem. Sicer malo hitreje utripa, a to le povečuje osredotočenost. Pozdrav iz Bruslja, jutri pa Strasbourg," kot je zapisala na družabnem omrežju Twitter.

Najprej 15-minutni uvod, potem vprašanja

Bulčevo v EP čaka predvidoma triurno zaslišanje, pri čemer se bo najprej predstavila s približno 15-minutnim uvodom, nato pa bo morala odgovariti na 45 vprašanj članov odbora in zaslišanje zaključila spet s svojim zaključnim govorom.

Preko Twitterja sicer že nekaj dni prejema spodbude številnih podpornikov. "Iskrena hvala za vašo podporo. Zelo veliko mi pomeni v teh zahtevnih delovnih dneh. Vsaka prijazna misel šteje, povezuje, spreminja. Iskrena hvala za vso podporo doma. Čutim jo in sprejemam. Tudi tu imam pomoč in podporo odličnega tima. V tem kratkem času smo naredili vse, kar je bilo mogoče, da se ustrezno pripravimo na jutrišni dan. Izkoristili smo vsako minuto," odgovarja Bulčeva.

V kolikor bo zaslišanje pred odborom uspešno prestala, bi poslanci EP že v sredo odločali oziroma glasovali o tem, ali bo Bulčeva prihodnja evropska komisarka. Za sredo je namreč na rednem plenarnem zasedanju EP predvideno glasovanje o novi sestavi bodoče evropske komisije.

Treba bo najti zamenjavo

Če Bulčevo poslanci potrdijo za novo evropsko komisarko, bo moral predsednik vlade Miro Cerar najti zamenjavo zanjo, torej nekoga, ki bo namesto Bulčeve podpredsednik ali podpredsednica vlade in hkrati novi minister ali ministrica pristojna za razvoj, strateške projekte in kohezijo.

Slovak bo izprašan za podpredsednika

Poslanci v odboru za industrijo in energijo ter za okolje pa bodo zaslišali kandidata iz Slovaške Maroša Šefčoviča. Potem, ko so poslanci prepričljivo zavrnili bivšo predsednico vlade Alenko Bratušek kot kandidatko za podpredsednico Evropske komisije in evropsko komisarko za energetsko unijo, se zdaj za ta dva položaja poteguje Šefčovič. Ta je sicer eno zaslišanje v parlamentu že uspešno opravil, saj naj bi po prvotnih načrtih on vodil prometni resor. 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.