Slovenija
90 ogledov

Burja na Primorskem: "Rastlinjaki uničeni, proizvodnje zelenjave ni več"

Traktor v gozdu Shutterstock Fotografija je simbolična.
"Pozivam vse, da pomagamo kmetom na Primorskem," poudarja Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije.

Zadružna zveza Slovenije poziva ministrstvo za kmetijstvo, kmetijsko gozdarsko zbornico in vse pristojne inštitucije, da priskočijo na pomoč primorskim kmetom, ki jih je močno prizadela burja in druge neugodne vremenske razmere.

Poudarjajo namreč, da so številni rastlinjaki, tudi povsem novi, uničeni, uničena je tudi proizvodnja zelenjave.

"To dodatno znižuje že tako slabo samooskrbo Slovenije s slovensko kakovostno zelenjavo. Veliko škodo so utrpeli člani tamkajšnje Kmetijske zadruge Agraria Koper, ki je pomembna pridelovalka zelenjave, saj letno odkupi več kot 1.100 ton zelenjave," pojasnjuje Vrisk in dodaja: "Zelenjadarjem moramo priskočiti na pomoč, da čim prej sanirajo nastale razmere in zagotovijo pogoje za nadaljevanje pridelave."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • matermila 06:45 20.januar 2017.

    Bo kar držalo,pri nas na vasi imamo kmeta,ki ima krave mlekarice(mislim da enih 50 do 60) štriričlanska familija.Pred kmetijo stojita dva traktorja,ki sta večja od moje bajte,kombajn, priklučkov,da te vrže,okoli štale pet ležečih silosov,en vertikalni,ni da ni.Joka kako so cene ...prikaži več mleka nizke,da ne morejo preživeti,v garaži pa trije osebni avti srednjega razreda.Subvencije so čudež,kaj delajo.Res je,da so petek in svetek vezani na štalo, ampak živijo na veliki nogi.Če samo pomislim na ceno enega traktorja(okoli 100 jurjev)se mi milo stori pri srcu.Po moji oceni na oko,so vredni 2 mio €(vsi stroji,objekti,zemlja)pa še kar jokajo.Kot oni kmetje v Hočah,ki bojo za 5 Ha zemlje dobili pol milijona €,pa jim še ni dovolj,pa čeprav vejo,da jih na tistem kosu zemlje ne morejo pridelati v treh življenjih.Kmetje so zaščitena vrsta,ni kaj.

  • jakec1575 22:11 19.januar 2017.

    ja lej subvencije so jih polenile. danes ce mas kmetijo v lasti in 6 ha si ze bogatas, ce se znas obrnit. samo za zaposlitev delavca lah vlozis za eno ornk subvencijo. to ni vec hec. to ni vec niti ...prikaži več loterija. ce se malo naucis brat papirje lahko fino zivis. samo pameten moras biti, da se ne zakoljes z vzrejo pitancev. ker pol pa skoz samo delas. ce pa malo pokosis, pa se gres kvazi kmetijstvo, pa se malo hodis v sluzbo, ti je pa super. samo gozda si ne naprti.

  • jakec1575 22:06 19.januar 2017.

    država nima ne denarja, ne prostora, ne nadzora, ne namakalnih mrež, ne politike z vodami, ne denarja za politiko z vodami, da bi se lahko sli resno kmetijstvo. če ti v kmetijski zbornici sedijo polpismeni parkirani politicni kadri brez resne ...prikaži več vizije in poznavanje tehnologij, virov sredstev in če jim je edini motiv, kako opetnajstit evropo za eu denar, pol pa ko jih dobijo moramo mi to vracati, bos pac jedel grsko ali pa hrvasko, srbsko bolgarsko in makedonsko zelenjavo. slovenija je ze zdavnaj zamudila ta vlak. zaradi kratovidnih polpismenih pajacev.