Slovenija
59 ogledov

Cesto morali zapreti za ves promet

sneg Anže Petkovšek
Močna burja povzroča težave na cestah na Primorskem. Ceste so ponekod poledenele, zato previdno. Podobne vremenske razmere se bodo nadaljevale.

Vremenoslovci napovedujejo, da bo burja, katere sunki na izpostavljenih mestih dosegajo hitrosti tudi do 140 kilometrov na uro, pihala danes in jutri. V četrtek bo začela postopoma slabeti. Danes bo močno vzvalovano tudi morje. Najvišji valovi lahko presežejo višino 3 metrov in pri tem ogrozijo valovom izpostavljene dele obale.

Težave na cestah

Burja povzroča težave na cestah. Po poročanju prometno-informacijskega centra je bilo ob 12.08 stanje naslednje:

Promet je zaradi snežnih nanosov močno oviran na primorski avtocesti med Uncem in Razdrtim.

Na hitri cesti Razdrto - Nova Gorica zaradi burje pred cestninsko postajo Bazara izločajo tovorna vozila in avtobuse proti Razdrtem.

Zastoj tovornih vozil občasno nastane na primorski avtocesti pred cestninsko postajo Dane proti Fernetičem.

Zaradi burje je prepovedan promet za kamp prikolice, hladilnike, vozila s ponjavami in avtobuse na hitri cesti Nova Gorica - Razdrto med Selom in cestninsko postajo Nanos. Za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami je prepovedan tudi promet na regionalnih cestah Ajdovščina - Selo, Vipava - Ajdovščina ter Selo - Ajševica - Vogrsko.

Na mejnih prehodih Petrina in Babno Polje je zaradi zimskih razmer na hrvaški strani prepovedan promet za priklopnike in polpriklopnike. Prepoved za omenjena vozila velja tudi na regionalni cesti Col - Črni Vrh - Godovič.

Prelaz Vršič je zaprt zaradi zasneženega cestišča.

Zaradi burje ostali brez elektrike

Na območju Elektra Primorske je trenutno brez električne energije še približno 100 odjemalcev. Težave so še vedno prisotne v Spodnji Branici, kraj Zavino in na območju Prevale in Grgarja. "Beležimo še nekaj manjših posamičnih okvar na nizki napetosti, ki jih sproti odpravljamo," pravijo na Elektro Primorska, kjer so na terenu vse razpoložljive ekipe.

V jutranjih urah je bilo na njihovem območju brez električne energije 700 odjemalcev električne energije, a jim je večino težav tekom dopoldneva uspelo odpraviti.  

Cesto lahko zaprejo za ves promet

Na Darsu ne izključujejo možnosti, da bodo morali za ves promet zapreti hitro cesto H4 prek Rebrnic oz. Vipavske doline. Voznike zato pozivajo, naj se pred odhodom na pot pozanimajo o razmerah, vozijo še posebej previdno in upoštevajo signalizacijo. 

Ker pričakujejo tudi izredno slabo vidljivost na avtocestnih odsekih med Ravbarkomando in Senožečami, predvsem v območju priključka Postojna in naprej do Razdrtega in razcepa Nanos, so oklicali pripravljenost na domu za zaposlene. Pripravljena je tudi mehanizacija, ki je potrebna za primer nastanka odstranitve snežnih zametov s ceste. 

Ponekod tudi do 10 centimetrov snega

V zahodni in severni Sloveniji padavin večinoma ne bo, drugje bo občasno snežilo. Več padavin bo v južni Sloveniji. Tam je ponoči zapadlo do 6 centimetrov snega, lokalno tudi do 10 centimetrov. Danes čez dan lahko na tem območju zapade podobna količina suhega snega, jutri pa le kakšen centimeter, pravi dežurni prognostik na agenciji za okolje Janez Markošek. 

Jutri se bo na zahodu delno zjasnilo, drugje pa bo zmerno do pretežno oblačno. V noči na četrtek bo ponekod v južnih krajih še naletaval sneg. Čez dan bo pretežno jasno, več oblačnosti bo ponekod v južni Sloveniji. Burja bo nekoliko oslabela. V petek bo pretežno jasno in mrzlo, burja bo še naprej slabela. 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 3
  • crniovcar 09:53 17.januar 2017.

    prepovedat vsako vožnjo za tovornjake,,,zdaj takoj že včerajkakšen problem. in začet plužit posipavat itd. KR---NI

  • Avatar olor
    olor 09:16 17.januar 2017.

    Zanimivo, da ob vsakem sneženju so neka presenečenja na strani služb ki čistijo ceste. Prav tako so vedno krivi tovornjaki in zdrsov. In kako je z zimsko opremo le teh??? Tu pa mora svoje povedati policija. Torej, če jaz ...prikaži več obstanem na cesti in nimam zimske opreme bom kaznovan, a za tovornjake to ne velja?

  • Papaja Popi 09:15 17.januar 2017.

    Popoln kaos na naših cestah pri nekaj centimetrih snega !Kaj bi bilo šele, če bi napadlo 50-70 cm snega, kot nekoč ?