Slovenija
12 ogledov

Pomlad bo prinesla hude alergije

Travnik Shutterstock
Letošnjo pomlad nas čaka najhujše alergijsko obdobje v zadnjih desetih letih. Vzrok so vremenske razmere.

Iz tujine prihajajo opozorila, da nas letošnjo pomlad čaka najhujše alergijsko obdobje v zadnjih desetih letih.

"Napovedi so nekoliko poenostavljene, vendar v grobem držijo, če bodo vremenske razmere take, kot so jih prognostiki predpostavili: brez dolgotrajnih ohladitev in močnih padavin oziroma da v tem obdobju ne nastopi huda suša," pa je za zurnal24.si pojasnila Andreja Kofol Seliger iz inštituta za varovanje zdravja.

Za takšne vremenske razmere, kot jih imamo letos, je značilno, da je porast obremenjenosti zraka s cvetnim prahom presenetljivo hiter. Tako v enem do dveh dneh lahko skoči do visokih vrednosti. "V lepem vremenu obremenjenost zraka ostaja visoka več dni zaporedoma in se v najbolj kritičnih dneh tudi ponoči občutno ne zmanjša," je še pojasnila Seligerjeva.

Zlato pravilo: izogibajte se alergenu

Če je potrjeno, da imate alergijo na cvetni prah, je zelo pomembna preventiva, opozarja Seligerjeva. Svetujemo vam, da se držite naslednjih nasvetov:

- v času, ko je v zraku največ cvetnega prahu, se izogibajte športnim dejavnostim na prostem in daljšemu zadrževanju zunaj,
- med potovanjem (posebno zunaj mest) naj bodo okna avtomobila zaprta; v prezračevalnih napravah uporabljajte zračne filtre, ki zadržijo cvetni prah,
- zmanjšajte vnos cvetnega prahu v notranje prostore: zračite v kratkih intervalih ali po dežju, perila ne sušite zunaj; ko pridete domov, se preoblecite, umijte obraz in lase; oblačil, ki ste jih nosili zunaj, ne odložite v spalnici,
- pozorni bodite na to, da cvetni prah v prostore prinesejo tudi hišni ljubljenčki na svojih kožuhih,
- izpirajte nos s fiziološko raztopino,
- uporabo protialergijskih zdravil vam predpiše zdravnik.

Pomembno je, da bolniki zdravila začnejo jemati dovolj zgodaj. Občutljivi ljudje lahko občutijo simptome, ki jih v preteklosti sploh niso zaznali ali pa so jih zaznali le v blažji obliki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.