Slovenija
48 ogledov

Čaka nas sneg z dežjem

Sneg v Ljubljani Saša Despot
Danes bo večinoma suho, nato pa nas spet čakata sneg in dež. Številne nevšečnosti in težave v prometu, predvsem na Koroškem, kjer so gasilci s cest odstranjevali podrta drevesa.

Sneženje je po vsej državi ponehalo, čaka nas dan brez padavin. "Delno jasno z zmerno oblačnostjo in sprva še megleno bo," napoveduje Agencija RS za okolje. Najvišje dnevne temperature bodo od 3 do 8, na Primorskem do 11 stopinj Celzija.

Jutri se bo oblačnost povečala, dopoldan se bodo začele manjše padavine pojavljati v vzhodni Sloveniji, popoldne pa postopno tudi drugod. Le na Primorskem bo do večera ostalo večinoma suho. Po nižinah bo deloma deževalo, deloma snežilo.

Temperature bodo po besedah meteorologa Andreja Velkavrha močno odvisne od sonca in oblačnosti, snežna odeja pa se bo kljub visokim temperaturam, sesedanju in manjši količini dežja obdržala.

V noči na sredo bo oblačno s padavinami, po nižinah v notranjosti države bo povečini snežilo, na Primorskem in v severovzhodnih krajih pa deževalo. V sredo bo oblačno, občasno bodo še padavine, po nižinah deloma dež, deloma sneg, v četrtek pa bo suho.

Klonila streha gospodarskega poslopja in kozolec

Sneg sicer povzroča številne nevšečnosti in težave v prometu. Zjutraj je s ceste zapeljalo vozilo v Škofji Loki, v Libojah pri Žalcu pa so imeli težave z električno energijo. Brez elektrike je ostalo več kot tisoč ljudi.

Zaradi teže snega se je porušilo gospodarsko poslopje na Stari Gori v Občini Benedikt na Štajerskem, potem ko je za vikend pod težo snega klonila streha proizvodne hale podjetja Riko Ribnica.

Danes dopoldan pa se je zaradi prekomerne obtežitve snega porušil kozolec v Lokah v občini Tabor, poročajo na Upravi RS za zaščito in reševanje.

Podrta drevesa na Koroškem

V Ravnah pri Šoštanju so včeraj zvečer zagorele veje, ki so se pod težo snega naslonile na električne vodnike. Gasilci in delavci Elektra so imeli precej dela z odstranjevanjem vej na električnih vodih tudi v občini Velenje, medtem ko se je pri Ravnah na Koroškem zaradi težkega snega drevo podrlo na cesto in ustavilo promet. Promet je bil zaradi dreves oviran tudi v drugih koroških občinah.

Reševali stanovanjske hiše

Ostrešje gospodarskega poslopja se je včeraj podrlo tudi v Brezovem dolu v občini Ivančna Gorica, gasilci pa so zaradi nevarnosti, da bi se porušila streha odstranjevali sneg s stanovanjske hiše v Rovtah pri Logatcu, Črnem vrhu pri Idriji ter v naselju Radlek v občini Bloke. Zaradi podrtih dreves so čistili tudi nekaj cest na Postojnskem.

Za varnost morajo najprej poskrbeti lastniki

"Lastniki so velikokrat lahkomiselni, da se ne bo nič zgodilo. Pa v mrzlem ne hodijo radi po strehah in čistijo sneg," je za Žurnal24 pojasnil Janez Keček, direktor Javnega zavoda za zaščitno in požarno reševanje Maribor. Dodal je, da so v prvi vrsti lastniki stavb tisti, ki morajo poskrbeti za varnost. "Ko se pa že streha vdre v mansardo ali kaj podobnega, pa priskočimo na pomoč gasilci," še dodaja Keček.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.