Slovenija
98 ogledov

Čakajo, ker nočejo drugam

onkološki inštitut Žurnal24 main
Nad dopustno čakalno dobo za specialistični pregled čaka 5.500 pacientov. Razlogi. Čeprav so čakalne dobe v drugih ambulantah krajše, bolniki vztrajajo pri dolgem čakanju.

Nad dopustno čakalno dobo za prvi ambulantni specialistični pregled je prejšnji mesec čakalo 5.482 pacientov, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Največ, 1.344 bolnikov nad dopustno čakalno dobo čaka v revmatoloških ambulantah. 435 pacientov čaka čez dopustno čakalno za napotnico z oznako "hitro", kar pomeni, da bi morali biti pregledani v treh mesecih. Več kot šest mesecev, kar je dopustna čakalna doba za paciente, ki imajo napotnico "redno", čaka 909 bolnikov z revmo.

Premalo revmatologov

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana  bolniki na pregled v revmatološki ambulanti čakajo več kot eno leto. "Čeprav bi se morda s prerazporeditvijo obremenitev zdravnikov znotraj Interne klinike UKC Ljubljana še lahko nekoliko optimiziralo delo, večjega skrajševanja čakalnih dob kratkoročno pa tudi srednjeročno  ni mogoče pričakovati," pravi predstojnik kliničnega oddelka za revmatologijo Matija Tomšič. Glavna težava je pomanjkanje revmatologov specialistov tako v UKC Ljubljana kot drugje v Sloveniji. Edini, ki zagotavljajo revmatoški pregled znotraj dovoljene čakalne dobe, so v bolnišnici Celje, kjer se na pregled čaka točno šest mesecev.

Navezani na zdravnika

Zavarovanec, ki dobi napotnico, lahko specialistični pregled opravi pri kateremkoli izvajalcu kjerkoli v Sloveniji. Vendar podatki kažejo, da se bolniki za to ne odločajo. "Verjetno je razlogov za to več, zagotovo pa sta delna razloga lahko nedovoljšnja informiranost državljanov o svojih možnostih in navezanost ljudi na določenega izvajalca ali določenega zdravnika," menijo na NIJZ, kjer vodijo podatke o čakalnih dobah. Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije prav tako pravijo, da je razloge za vztrajanje pri določenem izvajalcu kljub dolgi čakalni dobi treba iskati izključno v odločitvah zavarovancev. "Na to glede na veljavno zakonodajo ne moremo vplivati," dodajajo.

Brez čakalne dobe

Na pregled v očesni ambulanti nad dopustno čakalno dobo šest mesecev čaka 460 bolnikov. Najdaljša čakalna doba (240 dni) je v Zdravstvenem domu (ZD) Bled, kjer je na seznamu čakajočih 345 ljudi. V 17 očesnih ambulantah ni čakanja.

Na urološki pregled čaka okoli 3.200 bolnikov, skoraj 500 več kot šest mesecev. Najdlje v bolnišnici Izola čakajo 540 dni. Na njihovem čakalnem seznamu je okoli 380 ljudi, čeprav v ZD Sežana za napotnice z oznako "hitro" ni čakalne dobe, za napotnice "redno" pa je čakalna doba osem dni. V krajšem času kot v bolnišnici Izola bi bolniki urološki pregled lahko opravili v 16 ambulantah po Sloveniji.  

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.